ЗАБРАВЕНИ ЛЮБИМЦИ
• Румен Бояджиев направи така, че да се разделим - хвърля бомбата легендарният барабанист и мениджър
• Грижливо крит скандал разби най-добрата рокформация

Петър Славов - барабанист
Роден е на 13 август 1941 г. в София. От 13-14-годишен започва кариерата му на барабанист. Албумът “Кълбото” през 1979 г. помага на Петър да стане постоянен член на ФСБ като барабанист. През 1970-1971 г. той е барабанист и на “Сребърните гривни”.
През паузата на ФСБ през 1993-1999 г. Петър Славов работи с Милчо Левиев като мениджър за България. Има магазин за продажба на музикални инструменти. Женен е, със син, който е музикант - контрабасист, живеещ в Ню Йорк, САЩ.

С Петър Славов се срещаме не само по повод рождения му ден, а и заради това, че една от най-успешните рок формации у нас - ФСБ, се е разпаднала. На малко хора изглежда е направило впечатление, че на концерта по случай приемането ни в ЕС, предаван от БНТ на живо, не присъстваше барабанистът Петър Славов, който бе и дългогодишен мениджър на формацията. Но се появиха синовете на Румен Бояджиев и на Косьо Цеков. На никого ог БНТ не прави впечатление подмяната на познатите от години лица в емблематичната формация със съвсем неизвестни такива. Явно, хонорарите
/ по наши сведения около 20 000 лв./ са били достатъчно високи, че е било изгодно да се разпределят ^по семейному^.

- Пепи, ти си най-старият от ФСБ...
- Още от началото да ти кажа. Аз вече нямам нищо общо с ФСБ. От Нова година. И не бих искал да си спомням за колегите си. Освен с Ивайло Крайчовски не поддържам връзка с никой от тях. Така че не ме питай за ФСБ!
- Защо? Да не се е разпаднала най-добрата формация в България и никой да не знае?! Цяла България знае, че ти движеше като мениджър нещата на групата?!
- Не ме интересува това, че ме познават от ФСБ. Просто аз не искам да си спомням, че се познавам с тия хора.
- Скарани ли сте?
- Не сме скарани. Те постъпиха по един много... начин.
- Какво толкова се е случило?
- Когато от БНТ решили да има новогодишен концерт на площада за Нова година и за влизането ни в ЕС на 31 декември срещу 1 януари, за първи път не викат мен, както винаги за преговорите, а викат Румен Бояджиев. В даден момент на него му минава пъклената мисъл, че аз може и да не свиря на този концерт. Това само по себе си не е толкова страшно. Но начинът, по който той постъпи с мен заедно с Иван Лечев и Косьо, беше отвратителен. Не ми се говори на тази тема. Не съм обиден. Просто не искам да си спомням за тях. Това е реалното.
- С Ивайло Крайчовски все пак сте приятели. Не сте скарани! Какво ви свързва с него?
- Той също е потърпевш от тази идея за този концерт. В даден момент се оказа, че и двамата няма да свирим в нощта на площада. А иначе с Ивайло си имаме други бизнес и лични отношения. И сме в много добри отношения.
- Поискахте ли с Ивайло някакви обяснения от БНТ? От колегите си?! Какво е ФСБ без вас двамата?!
- Никакви колеги не са. Те изобщо не пожелаха да коментираме. Аз чух, че ще има концерт. Всеки си мълчи. Правеха репетиции. Търся по телефона Румен. Той не ми се обажда. Изключваше си телефона нарочно. Два месеца преди това дойде и започна да ми поставя условия. “Този проект е мой и т.н.”, което мен много ме учуди.
- Мислиш ли, че това е интрига на някой от телевизията?! Или се е намесила жената на Румен - музикалната редакторка Даниела Кузманова, с връзките си?
- Мисля, че освен бившите ми колеги друг няма пръст в тази работа.
- Не ти ли се свири в момента?
- То за младите хора няма в България къде да свирят, та аз?! Иначе бих искал да свиря в някакво малко трио. В хотел или... клуб.

Едно интервю на Жоро ЗАХАРИЕВ

ДОСИЕ
ФСБ или Формация Студио Балкантон (на английски Free Sailing Band) е българска рокгрупа, основана през 1976 г. Стилът им може да се определи като прогресив рок.
Румен Бояджиев - основен вокалист, синтезатори, автор на песни, аранжимент
Константин Цеков - основен вокалист, клавишни, автор на песни, аранжимент
Иван Лечев - китара, цигулка, поддържащ вокалист
Петър Славов - Пъпеша - ударни, поддържащ вокалист
Ивайло Крайчовски Пифа - баскитара, поддържащ вокалист /от 1983 г./
Александър Бахаров - баскитара, основен вокалист, поддържащ вокалист, автор на песни, аранжимент /от 1976 до 1983 г./
Румен Бояджиев, Константин Цеков и Александър Бахаров са основното трио, които две години по-късно привличат Петър Славов и Иван Лечев, за да се оформи пълният състав на ФСБ.