СПЕЦИАЛНО ЗА “ДОКТОР”
Ужасно тежките ученически чанти и неправилното стоене на чина увреждат гръбначния стълб на хлапетата

Д-р Кирилка Чолакова е управител на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина. Завършила е медицинския университет в Пловдив, специалност физикална терапия. Освен че има 17-годишна практика, тя е и бивш преподавател в Медицинския колеж и в Оздравителната гимназия в Минерални бани.
Шест килограма тежи раницата на третокласничката Леонора Митева, с килограм и половина по-малко се оказа чантата на първокласничката Селин Миткова. Двете момичета бяха избрани случайно от наш репортер в междучасието в двора на основно училище “Св. Иван Рилски”. “Днес децата носят по-малко учебници, защото имат по-лека програма”, уточниха техните преподавателки...
“Много ми тежи, ама какво да правя”, споделя малката Леонора. Всеки ден тя се прибира пеш до дома си с хартиения товар. Нямаме обяснение защо учебниците на най-малките се правят с твърди корици и съответно тежат най-много, казват учителките.
Всяко второ дете носи раницата си само на едното рамо, установи наша проверка в няколко училища. Още в детската градина децата трябва да бъдат наблюдавани от преподавателите и родителите, които да следят позата им, казва д-р Чолакова. Ако има и най-малки подозрения, малчуганите трябва да бъдат изпращани при ортопед, който да установи колко градуса е изкривяването. Преди години в страната действаше национална програма с цел ранното откриване на заболяването. Сега обаче МЗ има други по-важни ангажименти, примерно изборите, а проблемите на децата остават настрани...

- Д-р Чолакова, в какво състояние са децата на България до четвърти клас?
- Изкривяванията на гръбначния стълб се срещат все по-често, но през това лято само един родител се е консултирал за детето си с мен! Най-важното е настойниците да бъдат отговорни. Често майките водят дъщерите си на преглед. Казвам, че трябва да видя детето след 6 месеца и... нещата приключват до първия ни разговор. По моя преценка около 40 на сто от децата имат неправилна стойка.
- Оказва се, че учениците носят над 5 килограма товар в раниците. Могат ли да получат гръбначно изкривяване от тежките чанти?
- Големите тежести и неправилното носене на чантите могат да доведат до деформация на гръбначния стълб, защото децата са в процес на растеж, със слаба мускулатура. Често малчуганите, които са рисков фактор за това изкривяване, са с ниско тегло, бледи. И оттам неправилната стойка, ходенето и носенето на тежести довеждат до усложнения.
- Как да се носи раницата? Все пак родителите са тези, които трябва да научат на това детето.
- Раницата задължително трябва да се носи на двете рамена.

ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА ХОДЯТ ПРАВИЛНО

Това означава главата да бъде изправена, раменете - издърпани назад, коремът прибран и по възможност раменете да бъдат на една линия. Това е нужно да се изисква от всяко дете.
- Кога родителите да започнат наблюдението за тези неща върху децата?
- Още през първите години. Ако изкривяването е вродено, то се проявява още към третата-четвъртата година. При най-мъничките може да се наблюдава симптомът на лошо скроената поличка. От единия є край тя увисва. Не трябва да има асиметрия в раменете, в таза. Ако има вродено изкривяване, то ще проличи още в ранна възраст. По-голяма част от случаите се откриват при 6-8-годишните.

Още в детските градини и в първите класове учителите да следят за тези симптоми

Преподавателите задължително постоянно да припомнят на децата да стоят правилно. Това означава да стоят симетрично, гърбът да е подпрян на облегалката, ръцете да са подпрени на масичката, а височината на стола да отговаря на ръста на ученика. Когато детето седи, краката му трябва да са свити под ъгъл 90 градуса. Разстоянието от главата до учебника да не е по-малко от 30 градуса. Нещата звучат елементарно. Трябва да бъдат съобразени столовете и чиновете на първокласниците, а съвсем други да бъдат на петокласниците, примерно.
- Но тези неща не се спазват.
- Учителките трябва да следят и за това. Ако чинът е висок, а детето - ниско, естествено то започва да се изкривява. 5-6 часа в тази поза е предпоставка да получи гръбначно изкривяване.
Ако чинът е нисък и детето се навежда, може да доведе до засилване на друг вид изкривяване - т.нар. гърбица.

Дете с неправилна стойка би трябвало до стои в средната колонка на класната стая

За да не се наклонява наляво или надясно. Учениците от левите чинове през няколко месеца да бъдат премествани от отсрещната колонка, и обратното. Сигурна съм, че тези съвети се знаят от преподавателите, но те трябва да следят за изпълнението им. Същото се отнася и за физкултурниците.
Децата не бива да вървят с ръце в единия джоб, защото така се повдига само едното рамо. Много по-опасно е изкривената стойка на детото, отколкото тежката раница, която носи на двете си рамене.
- Ако децата не се обхванат навреме, какви са последиците?
- Променя се гръбначният стълб, оттам - и прешлените. Изкривява се гръдният кош, което води до усложнения в дишането, в сърдечната дейност. По-голяма част от деформациите имат бавен ход и не прогресират. Гърбицата е едно от усложненията и трябва да се внимава особено при младите хора.
По-често се среща изкривяване от дясната страна. Ако се хване навреме, изкривяването може да бъде спряно с профилактични мерки, сред които кинезитерапия, гимнастика. Но те трябва да започнат в градините, училището. Заболяването прогресира обикновенно на възраст до 18 години. Но и след тази възраст има наблюдение, че средно с около 1 градус продължава да расте изкривяването. Трябва да бъдат обхванати младите хора.
- Водят ли навреме родителите своито деца в специализираните кабинети?
- Идват, но късно. Има учители, които наблюдават. Напоследък работя с децата от ОУ “Иван Рилски”, от ученическата спортна школа, от клубовете. Тях ги изпращат треньорите. Те следят най-много за тези деформации. Общо взето родителите идват късно.

ПРЕЗ ЛЯТОТО САМО ЕДНО СЕМЕЙСТВО МЕ ПОТЪРСИ ЗА КОНСУЛТАЦИЯ

А в същото време статистиката сочи, че 3 на сто деца имат гръбначно изкривяване, а с неправилна стойка са 10-40 на сто от учениците. Около 7 пъти по-често боледуват момичетата. Причините за това все още не са ясни.
- Към кого да се обърнат родителите, ако забележат тревожни симптоми?
- Първо към личния лекар, който да изпрати детето на ортопед, който да установи има ли изкривяване и в каква степен и да насочи пациента към кинезитерапия. Лечението се изразява в различни лечебни упражнения.

ВИСОВЕТЕ ДЕЙСТВАТ ДОБРЕ, КАКТО И ПЛУВАНЕТО

За съжаление в почти половината от населените места в страната през зимата няма обособени басейни. Ако се отделят 20-30 минути на ден, нещата могат бързо да се оправят. Кънките също са благоприятни за равновесието и за гръбначния стълб. Лечението е безплатно и е по-лесно да провеждаш профилактита, а не да лекуваш такова заболяване.
- Децата прекарват часове пред компютрите. Как се отразява това на стойката им?
- Това е една от причините. По-опасен е заседналият начин на живот, защото мускулатурата остава неукрепнала, отколкото да носиш тежката раница.

ИМА НЯКОЛКО ОСНОВНИ ПРАВИЛА, КОИТО ВСЕКИ РОДИТЕЛ ТРЯБВА ДА СЛЕДИ ПРИ ДЕТЕТО СИ

Да спят на твърдо легло и ниска възглавница, закаляването, гимнастиката, не бива детето да ходи с наведена глава, коремът да е прибран, да е водеща линията на гръдния кош. Всяка асиметрия, която продължи дълго, води до изкривяване.

Едно интервю на Станимир СТОЕВ