ЕХ, ЖИВОТ!
Навършват се 7 години от смъртта на Елеонора

Полицаят калин Кьосев, виновен за убийството на момичето, не е изплатил досега на близките й и една хилядна от кръвнината.

Елеонора Димитрова бе застреляна през нощта на 29-ти срещу 30-ти януари 2001 г. Убиецът – полицаят Калин Кьосев, бе осъден на 4 години затвор и 40 000 лв. кръвнина, от които досега е изплатил по-малко от 300. От затвора бе пуснат с няколко месеца предсрочно. Репортер на “ШОУ” се свърза с адвокат Марин Марковски и с майката на Елеонора – Калинка Борисова.

Адвокат Марин Марковски:
ЗА МАЛКО ЩЯХА САМО ДА “ГЛОБЯТ” КЬОСЕВ !


- Г-н Марковски, вие спечелихте делото срещу Калин Кьосев, който застреля Елеонора в нощта срещу 30 януари 2001 г. По време на досъдебното производство и след това имаше ли някакъв натиск от страна на полицията, за да защитят Кьосев?
- Категорично не. Много добросъвестно работиха и в досъдебното производство и после, когато внесоха обвинителния акт. През цялото време прокурорът поддържаше обвинението, че става въпрос за престъпление по чл. 116 – “убийство на публично място”. Вярно, че съдът не го прие, може на съда да е въздействано по линия на полицията за една по-лека присъда, но прокурорът си свърши добросъвестно неговата работа.
- Вие за каква присъда пледирахте?
- За доживотна, или поне 20 години. А той получи 4 години, защото съдията излезе със становището за “убийство по непредпазливост”. Около това започна главният спор. Защитникът на Кьосев пък се бореше да докаже, че извършителят на престъплението не е той, а друг човек, който по същото време е минавал в района. Тази теза обаче нямаше опора в доказателствата. По това дело се извърши една уникална за България експертиза. Комбиниран модел - балистична, физикоматематическа и съдебномедицинска. Направи се и следствен експеримент – лазерен лъч от мястото, от което Кьосев е стрелял, се насочи срещу една кукла – по този начин се възпроизведе самото убийство. Мястото бе посочено от свидетели, единият от които бе полицай, а в колата бе намерено парче от олово от пистолета на Кьосев. По категоричен начин се доказа, че именно Кьосев е застрелял Елеонора.
- Говореше се, че той е бил под въздействието на наркотици...
- Да, това също се доказа. Съдебномедицинска експертиза установи наличието на кокаин в урината му. В комбинация с алкохол нещата излизат извън контрол. В този ден той е бил и бездруго екзалтиран, защото е бил повишен в чин – черпел е, бил е в настроение.
- Някой видял ли го е да шмърка кокаин?
- Не, няма свидетели. Но аз дълбоко се съмнявам, че това му е било за пръв път...И аз, като един адвокат с дългогодишен опит, си позволявам един съвет към министъра на вътрешните работи – много прецизно трябва да се избират служителите, които се назначават на работа в МВР. Аз дори имам идея – когато приемат полицаи, да ги слагат на дететектора на лъжата и да им бъдат зададени задължително следните въпроси: “Имате ли сексуални контакти с мъж” и “Употребявате ли наркотици”. Тази практика, между впрочем съществува в момента в някои крупни руски и американски фирми, които назначават служители на отговорна работа. На никого на челото не пише “Убиец”.
- Личеше ли по време на делото обвиняемият Калин Кьосев да се разкайва, да се чувства виновен?
- Вижте, той е интелигентен млад човек – това е безспорно. Много интелигентно се защитаваше и показа на съда, че съжалява. Но аз, някак си вътрешно не се почувствах убеден, че той наистина изпитва това съжаление. Става дума за т.нар. “глас на съвестта” – аз не го усетих в този човек! На едно от заседанията на съда майката на Елеонора донесе една нейна снимка – прекрасно дете!..По едно съвпадение, това момиче е било в класа на жена ми, тя е преподавател по литература. Беше й класна и я познаваше добре – била е отличничка. Даде ми нейни съчинения и аз се трогнах от чистотата на написаното.
- Въпреки че спечелвате делото, май не сте удовлетворен...
- Майката не получи правосъдие тогава. Нито в морален план, нито в материален. Не беше точно определението “убийство по непредпазливост”. В рамките на този текст съдът даде максимума наказание, но то е малко – 4 години. Помислете си само – събитието става на “пъпа” на София – на “Патриарх Евтимий” в 12 през нощта – това си е публично място, с опасност за живота на много хора. По-правилното определение беше “убийство на публично място”.
По време на делото се случи още нещо - изключително любопитно. Във Върховния съд влезе в сила един закон, според който този вид деяния – по непредпазливост, се наказваха с административни наказания. Нашето дело беше насрочено три дни преди влизането на изменението в закона. Което означава, че ако се беше отложило, щяха да прекратят делото срещу Кьосев и само да го глобят. Това щеше да бъде истински цинизъм. Аз лично настоях пред състава на съда делото да не се отлага при никакви обстоятелства, защото така беше морално. И съдът прояви този морал. Другото щеше да бъде гавра с общественото мнение и катастрофа за моята клиентка. Майката преживяваше ужасно тежко всичко, тя после изпадна в депресия, беше на лечение жената. Присъдата, макар и малка, все пак беше някакво възмездие.
- Наясно ли сте дали Кьосев изплаща кръвнината?
- Той категорично отказва да плаща. Но аз тук бих задал и един друг въпрос: къде е държавата, когато тук става дума за едно престъпление, извършено от държавен служител?!
Калинка Борисова - майката на Елеонора:
ЕДИН ПЪТ МИ ДАДОХА 10 ЛЕВА ЗА СМЪРТТА НА ДЕТЕТО МИ...

- Г-жо Борисова, знам, че все още не можете и вероятно никога няма да преодолеете мъката по Елеонора, затова ви моля да ме извините за въпросите, които ще ви задам...Как живеете, как се справяте?
- Живея насила, заради другото си дете. Братът на Елеонора стана на 20, но не следва, защото нямаме пари за хляб да ядем.
Аз се поболях, не съм трудоспособна, душевно не съм в състояние да работя!.. А и какво може да направи човек с една учителска заплата!..Мога да се пенсионирам по болест, но това е друга тема...
- Какво ви е изплатено от Кьосев до този момент?
- Почти нищо. Общо досега - някъде около 200, няма 300 лева. Един път ми дадоха 10 лева. За да отида да ги взема, дадох три от тях за маршрутка. Какво значи “спечелено дело”, когато детето ти е мъртво?! Имам само един изпълнителен лист, с който мога само да си вея вятър!..А на изпълнителния лист пише: ”Държавните органи да съдействат за получаване на сумата!” С кого да се боря, нали има закон?! Знаете ли, вече всичко толкова ми е омръзнало, че живея насила само заради момчето си. Той доста изживя. И двамата се измъчихме – делото трая три-четири години. През това време преживяхме много разочарования. Те ни сближиха, но това не ни направи по-малко тъжни!..
- Г-жо Борисова, помня едно предаване на Маргарита Михнева, в което тя се опита да ви помогне...
- Опита се, и какво от това?! Беше не по-малко унизително. Отиде при управителя на “Сръбска скара” и го пита готов ли е да ми даде пари, а той отговори: “Да дойде утре, ще й дадем!”
- Но защо трябва да ви дава пари управителят на заведението, аз не разбирам...
- И аз не разбирам. Много неща не разбирам. Елеонора и Филип - момчето с което е имала среща, са били в “Гарбо”, не в “Сръбска скара”. Какво е станало в онази вечер аз не знам, но още ме озадачава едно от показанията на Филип пред съда. Той каза:
”Абе, завидяха ми!..”
Има нещо, което се крие. За каква “завист” става дума – изглежда е имало някакво пререкание между него и компанията на Кьосев. Къде са се пресекли пътищата им – за мен е загадка! След делото имаше още парадокси, от които човек може да полудее, ако ги премисля непрекъснато. Ген. Василев в прав текст каза: “Сторихме грях!” А после ме подучваха да следя Кьосев. Че коя съм аз и защо да го следя. Къде е законът, защо не си вършат работата съдия-изпълнителите?! Един човек, на когото е бил даден служебен пистолет, за да брани хората от престъпления – застреля детето ми! Осъдиха го леко и си измиха ръцете. Уморена съм, а трябва да продължа да се боря заради другото си дете. Поначало много хора се чудят – как може убиец да е осъден на толкова малка присъда – четири години, от които излежа три и нещо. Осъдиха го на 40 000 лева, вместо на 100 000, както е нормално, а той изобщо отказва да плаща. Нищо не може да ми върне Елеонора - животът ми е затрит, но имам още едно – живо дете! И то се мъчи!..Няма по-страшно нещо от това да си на ужким жив – така се чувствам!..

Подготви
Еми МАРИЯНСКА