Колегите на уволнения, но върнат от съда на работа главен асистент Дошков твърдят, че не бил наред, биел наред, имал трето око на тила и преподавал с пистолет в пазвата.
Разобличителят на академичната мафия Дошков пък обвинява, че в Югозападния университет дипломите за прависти се раздават по-лесно от тапии за готвач - например Жени Калканджиева и Поля Станчева се записали да учат право директно във... втори курс без приемни изпити.

Войната между доктора на филологическите науки Петър Дошков - главен асистент в ЮЗУ-Благоевград, и ръководството на университета може да се превърне в касапница, опасява се ректорът проф. Иван Мирчев. А и не само той.
След уволнението на Дошков от предишния ректор Гюдженов той цели три години води и печели сам съдебните си битки. От около два месеца асистентът е възстановен по съдебен ред, но никой не му връща нито кабинета, нито бюрото, нито стола дори. Не му е даден и необходимият норматив часове, но си получава заплатата и това го възмущава. Вече втори месец лишеният от работно място Дошков кисне в барчетата на ЮЗУ между две лекции, а междувременно факултетният съвет на Филологическия факултет умува как да му отнеме и малкото, което има. “ШОУ” се добра до протоколирани уникални извадки от въпросното умуване на въпросния орган. Аргументите на ораторите да се попречи на връщането на Петър Дошков въпреки съдебното решение са наистина гениални:

- “С какво право ние ще вкараме един човек, който, ако носи пистолет в университета, е за освидетелстване. В този луд, луд свят има страшно много объркани хора. Един Бог знае как те могат да действат, когато бъдат предизвикани...”

- “Моето мнение е, че той се нуждае от психическо лечение Аз го изказвам и тука. Нищо не може да се направи, при положение че неговите близки не могат да преценят какво му е състоянието. Човек, който заплашва с пистолет, наистина е много трудно да бъде допуснат сред студентите. Той много лесно може да бъде освидетелстван, ако бъде предоставен на медицинските власти. Знаете ли какви случаи има с масови убийства в различни учебни заведения.”

- “Аз уважавам Дошков и като човек, и като специалист, но моето мнение е, че той е неадекватен, агресивен, опасно агресивен. Ако може да отложим неговото връщане, а после ще му мислим.”

Явно ужасът от връщането на Петър Дошков в ЮЗУ е голям. При изключен диктофон сегашният ректор проф. Мирчев направи догадки пред “ШОУ”, че дяволите са обладали Дошков след жестоката лична драма. Преди години

асистентът губи детето и жена си.

Няколко месеца след раждането си новороденото умира. Малко след това Дошков и съпругата му, която също е преподавателка в ЮЗУ, но вече с фамилията Керина, се развеждат.
Оттогава насам в ЮЗУ се носят всякакви небивалици за него. Най-страшната е, че агресивният асистент идва въоръжен на работа и преподава с издута от пистолет пазва. И не само носи оръжието, ами и плаши с него. Страхували се били и студенти, и преподаватели. А Петър Дошков бил опасен и без пистолет. Според академичния фолклор преподавателката Кърлова е първата колежка на Дошков, пострадала от пестниците му. Имало и други. Агресивният асистент бил набил дори дъщерята на служителка. И пак при изключен диктофон настоящият ректор също се оплака, че в най-ново време от психоаномалиите на Дошков страдал и той самият. Асистентът му пращал послания по електронната поща със заплахи, че “ръката на Тоя” ще го стигне... Обаждал му се в един и половина през нощта да го пита знае ли колко е часът и за да го увери, че неговият часовник бил точен и че щял да си вземе полагаемите лекторски часове рано или късно.
Най-светлата академична мълва за Петър Дошков е, че се изживявал като Просветен, Месия, нещо подобно... Транслирал знанията си към студентите си с гръб към тях. Обясненията му били, че за разлика от другите

неговото трето око било не на челото, а на тила

и само така получавал инвенциите си свише. Тази светла страна от личността на Петър Дошков обаче не попречила на благоевградската полиция да го привика при себе си три пъти, сподели пред “ШОУ” проф. Мирчев, естествено, при изключен микрофон, и добави: "Питайте го защо"?
Разбира се, питахме го. Преди това обаче се запознахме със стенограмата на страшното тв-предаване с изявите на Петър Дошков по една от благоевградските кабелни телевизии навръх Ивановден през 2005 г. Два месеца след предаването Петър Дошков е уволнен дисциплинарно, а някои извадки от предаването наистина са страшни и уникални:

“...Защо в ЮЗУ има голям наплив от студенти? Ами, защото ЮЗУ е университет, който по никакъв начин не спазва изискванията на Закона. Това е един чудодеен ВУЗ. Нещо като Алиса в страната на чудесата... Ето ви една част от това, което притежавам, тъй като имам пет дела срещу ЮЗУ, от които едното е косвено, тъй като съдя МС... Това е заповед, чрез която заповед директно са били записани, обърнете внимание - неопределен брой студенти... направо във втори курс Право... Шест души директно във втори курс, т.е. без КСК / кандидат-студентски конкурс – б.а. /, без да плащат държавни такси, които се дължат. За да не се смята, че имената са просто имена на неизвестни личности, трябва да ви кажа, че така е станала студентка директно във втори курс Право Поля Николова Станчева, същата е директор на Националното радио и срещу нея в момента има дело по отношение на законосъобразността на избора й за втори мандат като директор на НР. Виждам и една много известна личност -

Евгения Калканджиева, директно втори курс Право.

Намирам тук имената на бившия кмет на Дупница Пламен Петров Соколов, както и на съпругата му, о, Боже, за моя изненада записана под моминското си име Кацарска... Оказва се, че тука освен Петър Борисов Календерски, който бил председател на Здравна каса, намирам и името на Росица Георгиева Тоткова – това е депутатка... Намираме още и сина на професор Влъчко Кунев и още какво, о, Боже, намираме имена на полицаи, няма да кажа името на тоя високопоставен местен полицай / бившият шеф на РДВР-Благоевград ген. Богомил Янев, разделил се с поста си след “случая Чората” – б. а./ , но ще кажа, че не се притеснявам от това, че срещам името му и защото за мен той е точно толкова нелегитимно приет за студент, както всеки един от другите... Какво излиза? Има в ЮЗУ три групи студенти – едните, които са законни, стига само специалностите им да са законни, защото Славянска филология е незаконна специалност... Другата група студенти са тия, които се записват от Ал. Воденичаров, защото за него имам тук документи... направо втори курс Право или направо четвърти курс. Значи има студенти, които са много особен тип студенти. И третата група са тези, които аз обозначавам, в смисъл назовавам, определям, като крепостни студенти. Защо като крепостни? Защото по тази разпоредба на бл. 21 ти не можеш по никакъв начин да получиш диплома за висше образование... Аз съдя ЮЗУ за тези неща, той ЮЗУ ми изпраща съдии, които са на работа в Университета...
Виж ВУЗ-овете какви оценки имат. И като видиш, че е слаба оценката – не се притеснявай много, ами прегледай и специалността. И като видиш, че тази специалност, която кандидатстваш – например Мода и дизайн, по която дори

преподава на хонорар Евгения Живкова –

депутатка от Народно събрание.
...Примерно Поля Станчева е завършила задочното си образование, което е 6 години по закон, за 4 години. Студентите имат всички основания да се демотивират и аз като преподавател няма защо да си гледам много работата... Излиза, че ЮЗУ мами огромна маса студенти, дори мами и тези студенти, които са легитимни.

Ректорът проф. Иван Мирчев:
Жени Живкова е интелигентна жена, а не манекенка!


“Вярно е, че има случаи, при които се записват направо втори, трети или четвърти курс. Да, но е законно. Защото става въпрос за хора, завършили ВИПОНТ – бившата школа в Симеоново, не знам какво означава сега тази абревиатура. Това са хора, които три или четири години са учили и им се дава право с Наредба от 1995 г. да придобият гражданско образование. И не става дума само за ВИПОНТ. Защото някой носи академична справка, от УНСС примерно, показва заверени семестри, положени изпити, носи го тук и казваме и виждаме кои изпити може да бъдат признати и дали да се запише първи или последен курс. Ако има повече от четири приравнителни изпита, задължително се пише в предходната година. Няма от какво да се притеснявам. И за какви мутри, чалгаджийки и манекенки ми говорите? Аз познавам една Жени Живкова, например – интелигентна жена, означава ли, че като е с мода не може да запише тук? Манекенки не познавам. Е, да, при нас учи Евгения Калканджиева, да. Аз пък ще ти разкажа други неща, ако изключиш диктофона...”


"Потенциален убиец" № 1 в ЮЗУ Петър Дошков:
Ректорът ме постави под видеонаблюдение
- Не нося пистолет, ръката ми е саката и я топля под блузата си

“Мирчев е елементарен човек. След като се върнах на работа, отказа да ми даде часове, които ми се полагат по закон. Говорих с него, че след като Факултетният съвет не ми дава часове, той има право и е длъжен по закон да свика този орган и да обясни, че в такива случаи само плаща не само заплатата ми, но отделно от това часовете, които би трябвало да взема, ще се платят на друг преподавател като хонорар. Обадих му се един път от с. Калояново, родното ми село, казах му, Мирчев, изпълни закона, в противен случай ще излезе, че вършиш престъпление по служба. Каза, ще го направя и ме излъга. А сега, дали съм се обаждал в девет, десет или единайсет вечерта, не знам, но не е било един и половина през нощта. Освен това университетът плаща служебен джиесем на Мирчев, за да може да говори с преподавателите по всяко време, ние сме научни работници.
Това, че Дашков страда от някакви мании и пред студентите си се обръща с гръб, са абсолютни измишльотини. Обръщам се с гръб само когато пиша на дъската. Не ви прави чест да ми поставяте такива въпроси. Това е цинизъм. Колкото до издутото яке и джоб, ето каква е истината. След нещастен случай, още когато съм бил на 24 години, ръката ми е разрязана и оттогава е схваната, сухожилията не можаха да се изправят, извадени са ми и двата нерва, имам груба чувствителност. Ето, вижте, нямам движение, може ли тази ръка да държи пистолет? Вижте и белезите. Виждате, че десният ми джоб е надут, защото държа мобилния си апарат там и го вадя с лявата, защото с дясната не мога. Дясната си ръка пък държа под блузата през зимата, защото ми измръзва. Никой не знае за това, само най-близките ми, не съм длъжен да обяснявам недъзите си. Вие сте първият, на който обяснявам. А в полицията съм викан не три, а четири пъти. Викан съм, за да давам обяснения за медийните си изяви, и само веднъж са ме викали по донос на охранител в университета, че съм го заплашвал с пистолет. А ректорът нарушава човешките ми права, поставил ме е под видеонаблюдение. Дебне чрез охранителните камери дали влизам на лекции. Дебне не само мен. Няма право на това.”

Благоевград,
Славей КОСТАДИНОВ