БЪДЕТЕ ЗДРАВИ
Смята се, че менискусът (по точно скъсването му) е професионална травма предимно за спортистите и за децата, а останалите нямат отношение към този проблем. За съжаление това не е точно така - никой не е застрахован от падане, от удар по коляното. И лекарят пише - “Скъсан менискус”.

ВАЖНО Е ДА СЕ ЗАБЕЛЕЖИ НАВРЕМЕ
За съжаление травмата на менискуса много често се бърка с травма на коляното. Затова пострадалият най-често не обръща внимание на такава травма. Обикновено всичко приключва с намазване на коляното и болката действително намалява. Но увреденият менискус си остава като скрита заплаха. Разкъсан, той престава да изпълнява функциите си и фактически изведнъж се оказва чуждо тяло, което разрушава другите стави. В един момент това може да завърши с инвалидност - развива се гонартроза - деформираща артроза на коляното.
Затова при най-малкото съмнение трябва да се направи консултация с травматолог. И ако диагнозата се потвърди, трябва да се започне спешно лечение.

ВНИМАНИЕ!
Ако менискът не е чак толкова сериозно увреден, се лекува с консервативни средства - слага се гипсов лонгет, използват се различни намазващи средства, гелове, компреси, хомеопатия. Но това може да реши лекарят.
Ако вие имате сериозна травма на коляното и по някаква причина не сте се обърнали към лекар, обърнете внимание на следните симптоми.
1. Леко ви наболява коляното особено когато слизате по стълби.
2. При свиване на коляното понякога се чува хрущене и пукане.
3. Понякога коляното остава неподвижно за секунди.
4. От време на време ставата на коляното леко се подува.
5. Възниква чувството, че ставата пречи по време на движение.
6. Невъзможно е да се седне на колене.
Ако откриете макар и само един симптом от посочените, най-вероятно менискусът е сериозно повреден или разкъсан.

КРАТКА МЕДИЦИНСКА СПРАВКА
Менискусът е хрущял с формата на половин луна и играе ролята на своеобразна гарнитура на ставите. Той подобрява триенето на ставните повърхности и разпределя натоварването. Ако менискусът се скъса, шансове за пълна регенерация почти няма.

ЛЕЧЕНИЕТО - НА КРЪСТОПЪТ
Този, който има скъсан менискус, може да избира между три основни метода за лечение.

Първият - въобще да не се прави нищо
Ограничете се със симптоматично лечение, не “натоварвайте” крака си, пийте противоартрозни лекарства и болкови отвари и проклинайте проклетия менискус. Гонартрозата може да се развие, може и да не се развие...

Вторият - да потърсите добър ортопед, който да се опита да излекува менискуса консервативно
Това е много сложно лечение, но ако менискусът не е скъсан докрай, може да се лекува. Вярно е, необходимо е много време и струва скъпо, пък и не всеки специалист ще се съгласи да се заеме с такова лечение. И най-важното - започнато веднъж, лечението не може да се прекъсва.

Третият - хирургично отстраняване на менискуса
Тази хирургична операция се нарича менискектомия. Повечето от специалистите в един глас твърдят, че това е оптималният вариант. Операцията не е сложна и не причинява сериозни травми. Практически - не могат да възникнат усложнения. Само няколко дни след операцията може да се започне с рехабилитацията. Още повече че менискусът е много умен “чарк” - скъсан, той никога няма да зарасте, а ако се отстрани - ще се “възроди” отново и много бързо.