За първа година празникът на Розата в община Карлово се проведе по нетрадиционен начин. Днес домакин на розовата феерия беше село Кломент. Това се наложи заради забраната за събиране на много хора, а ритуалът беше възпроизведен основно за медиите, чрез които ще достигне до гражданите.   

Празникът започна с приветствие от кмета на Климент Мано Манов. Розовото тържество продължи с малък спектакъл, в който самодейците от селото показаха как се бере и как се претегля гюл на везна. 

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов поведе Царицата през обсипаните с рози пътеки, след което пред събралата се публика подчерта, че розата е символ и едно от нещата, с което жителите на Розовата долина трябва да се гордеят. Редом с това сподели и за наболелите проблеми, с които се сблъскват розопроизводителите в региона - ниската изкупна цена, отиващите си декари розови насаждения. Царицата на розите 2019 Яна Цветкова благодари на всички за присъствието и каза, че ще продължава да брани достойнството на българската роза -  както тя и останалите момичета, претендентки за короната. Царицата ориса Падбалкана за здраве и берекет.

Шестте момичета, които трябваше да се включат в тазгодишния конкурс за титлата Царица на розата споделиха своите мисли какво са розите и Розовата долина за тях.От градоначалника всяко едно от момичетата получи реплика на златна роза, същата като тази на Царицата, която се дава от 1972 година насам. Златна роза беше подарена и на кмета на Климент, който благодари за наградата и за това, че именно Климент е първото населено място извън град Карлово, което е избрано, за да се отбележи празника на Розата. 

Официални гости на мини спектакъла бяха народните представители Веска Ненчева, Кристина Сидорова и Данка Люртова, председателят на ОбС - Карлово Доньо Тодоров, бригаден генерал Деян Дешков, общественици.

Празникът продължи с песни и веселие в розовите насаждения.Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ