Бъкингамският дворец може да e най-известната кралска резиденция в света, но далеч не е от най-богатите.


Сегашният дом на кралица Елизабет II, първоначално известен като "Бъкингам хаус", разполага със 775 стаи, буйни градини, исторически скулптури и емблематичен балкон, където за пръв път като съпруг и съпруга са показали своята първа целувка принцеса Даяна и принц Чарлз.

Техният син - принц Уилям, продължи тази традиция тридесет години по-късно, когато се ожени за Кейт Мидълтън през 2011 г.

Да, Бъкингамският дворец без съмнение е впечатляващ. Но вижте и тези дворци, всеки от които е по-луксозен от уютния палат на британското кралско семейство.

Забраненият град, Китай

Строен в продължение на четири години от 1406 до 1410 г., Забраненият град е китайският императорски дворец от династията Мин до края на династията Цин.

Разположен в центъра на Пекин, той е най-големият дворцов комплекс в света, заобиколен от 52-метров ров и 10-метрова стена, като в него има над 8 700 стаи.

Забраненият град е толкова голям, че всъщност е разделен на две части. Южният участък (Външен двор) е бил за императора. Северната част (вътрешен двор) е била резиденцията на кралското семейство.

В продължение на почти 500 години тя служи като дом на императорите и техните домакинства, както и за церемониален и политически център на китайското правителство. Днес това е една от най-посещаваните туристически атракции в страната.

Версайският дворец, Франция

Иконичният дворец във Версай се намира във френския регион Ил дьо Франс и е най-голямото кралско имение в света - обхваща повече от осем милиона квадратни метра земя. Версай е първоначално ловна хижа и се превръща в грандиозен дворец от Краля Слънце Луи XIV в края на 17 век.

Дворецът разполага със 700 стаи, в това число зашеметяващата Зала на огледалата, има 5000 антични мебели и 6000 исторически картини, а безупречно озелененият двор разполага със 400 скулптури и 1400 фонтана.

Комплексът се състои от двореца, градините, парка, Залата на огледалата, имението Трианон и няколко други сгради. Комплексът Версай е една от най-популярните туристически дестинации във Франция.

Зимният дворец, Русия

Зимният дворец в Санкт Петербург е официалната резиденция на руското кралско семейство и сега е част от Музея Ермитаж. Най-новата част е построена между 1730 и 1837 г. и с нея той се разраства с над 60 000 квадратни метра.

1500-те му стаи са декорирани в бароков и неокласически стил и са изпълнени с исторически съкровища, включително мумии, картини на стари майстори и яйца Fabergé с диаманти.

Дворецът Istana Nural Iman, Бруней

Дворецът е официалната резиденция на свръхбогатия султан на Брутей - Хасанал Болкиа. Това е най-големият дворец в света, който все още се използва като кралска резиденция.

Построен през 1984 г., комплексът с позлатени настилки има 1 788 стаи, зала за банкет за 5 000 гости и джамия, в която могат да се настанят 1500 поклонници. Същинската резиденция включва и пет плувни басейна и нощен клуб.

Дворецът Аксарай, Турция

Новият президентски дворец на Турция в столицата Анкара бе завършен през 2014 г. и струва 615 млн. долара. Гигантският комплекс от 1 150 стаи е четири пъти по-голям от френския Версай.

Кралският замък Chambord, Франция

Този зашеметяващ дворец в Шамбор е построен от крал Франсоа I и е един от най-разпознаваемите замъци в света.

Неговата отличителна френска възрожденска архитектура, съчетана с класически ренесансови структури, е оценена от много дизайнери и експерти, които я смятат за един от най-прекрасните дворци в Европа.

Тежките наводнения през 2016 г. нанасят някои поражения, но за щастие, не и на самия замък. Той е отворен за обществеността и посреща милиони посетители всяка година.

Дворецът Шьонбрун, Австрия

Разположен във Виена, дворецът с 1 441 стаи е лятната рококо резиденция, построена за император Леополд I в началото на 1700 г. Паркът към двореца е направен по френски образец с подрязани дървета, митологични скулптури и фонтан на Нептун.

През лятото в дворцовия театър се провеждат музикални спектакли и концерти. 

Алхамбра, Испания

Този дворец в Гранада, Испания, първоначално е построен като крепост през 889 г. и е превърнат в кралски дворец през 1333 г. от Юсуф I, султан на Гранада.

Ислямските дворци на Алхамбра са построени за последните мюсюлмански емири в Испания. Алхамбра е една от основните туристически атракции на Испания.

Дворецът Мисор, Индия

Историческият дворец Мисор, разположен в едноименния град в Карнатака, Южна Индия, е една от най-величествените кралски сгради в страната. Той е седалището на махараджата на Мисор, който управлява държавата от 1350 до 1950 г.

В двореца има две огромни и пищни церемониални зали, наречени durbars, както и 18 храма.

Летният дворец, Китай

Летният дворец в Северозападен Пекин е най-добре запазеният императорски комплекс в Китай. Той е дори своеобразен музей, в който се показват технологии на най-високо равнище, свързани с архитектурата, културата и изкуството на страната.

Площта му е около 3 кв. км, с около три хиляди постройки и включва планината Уаншоу и изкуственото езеро Кунмин. Той е императорската градина на последната китайска династия Цин. Включен е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.