На 9 януари 1431 година в Руан започва процесът срещу Жана Д’Арк. Знаете я – Орлеанската дева, чужденката, дръзнала да размаже имиджа на британската корона. Бургундите я пленяват и продават на англичаните, а те на свой ред я изгарят жива, след жалък процес.

На 9 януари 2020 година, близо 600 години по-късно, британската кралица – Елизабет Александра Мери, ако можеше щеше да шпикова, нареже, стъпче и изгори всяко парче от една друга чужденка, дръзнала да позори английската корона. И щеше да го направи с плебейска омраза и безпрецедентно удовлетворение.

В разгара на труднопредсказуемата ракетна криза между САЩ и Иран, в часовете, когато цял свят се тревожеше дали е пред прага на нова мащабна новина, принц Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Съсекс и просто Меган, съответно негова съпруга и херцогиня на Съсекс, отстреляха смъртоносно в сърцето Британската империя, или това, което е останало от нея.


Направиха го по-коварно, отколкото Чърчил бомбардира Дрезден преди 75 години. Без да носят вината на военнопрестъпници, младата кралска двойка най-егоистично се отказа от задълженията си в двора. Точно така: задълженията си.

Ето част от изявлението на двамата бунтари: „След много месеци на размишления и дискусии помежду ни, решихме тази година да направим преход и да променим начина, по който действа нашата институция. Възнамеряваме да отстъпим от сцената като членове на кралското семейство и да работим, за да станем финансово независими, но ще продължаваме да подкрепяме напълно и изцяло Нейно Величество кралицата“.

Вестник „Таймс“ цитира свои източници от Бъкингам, които твърдят, че Нейно величество е „огорчена“ от начина, по който принцът и съпругата му са обявили намеренията си – без да говорят за това предварително с никой от семейството. Деликатен журналистически изказ, на изтънчен вестник, към незряла постъпка. Да се учат от нашите медии – „Кралицата изригна“, пише в. "Труд" в свой анализ по темата.

Тя беше изгригнала още около коледните празници, когато херцозите на Съсекс предпочетоха да уважат трапезата на майката на Меган, а не тази в Бъкингам.

Типично по кралски, сега Дворът ще влезе в процедурни хватки, за да бави максимално дълго и да тормози младото семейство до финализирането на решението.

Медиите на Острова не спират коментарите, които са гарнирани с типичната британска язвителност.

„Добре дошли в хубавия нов свят на Меган и Хари, избрали финансовата независимост, с изключение на това, че те ще запазят имението си Фрогмор хаус, което струва на британските данъкоплатци 2,4 милиона британски лири“, пише „Дейли телеграф“.

Докато Обединеното кралство е наскърбено, то светът на инстаграм, фейсбук и клюкарските издания е объркан и вдъхновен в същото време.

Кой по дяволите се отказва от монархията ей така. Че дори да умреш, пак си водеща новина в този свят. Хари знае това.

Британските медии ще бъдат първите, които ще спечелят от този скандал. Години наред тези двамката ще бъдат водеща новина всеки път, когато мръднат.

Сбъркаха или не херцозите?
Едва ли. Към този момент те не се отказват практически от нищо, освен от постове и задължения, които честно казано отстрани може да изглеждат красиви, но вероятно са гадна досада. Шапки като торти, дълги церемонии, преструвки на любов и уважение и на едно парти не можеш да отидеш като хората. Друго си е да си принц, принцеса, да имаш замък и се държиш като Чарли Шийн, без да ти дърпат ушите.

Точно месец след скандалното изявление на принца и принцесата – 9 февруари, е церемонията по раздаването на оскарите. Един от основните фаворити за статуетката за анимация е „Замръзналото кралство“ – безспорен хит.

Безспорен хит ще са Хари и Меган, ако са в „Долби тиатър“. Наред с номинираните филми, ще има още една камера, която да следи реакциите им. Още повече да е на червената пътека на Меган е мечта от дете – все пак кариерата й в САЩ започва като актриса.

Двамата млади не губят, а печелят от решението си. Хари е шести по ред за наследяване трона на Великобритания – след баща си, брат си, принц Уилям, племенника си Джордж, племенницата си Шарлот и племенника си Луис. За да се надява на корона, трябва да си поръча един тон „Новичок“ и да наеме малко по-кадърни атентатори от тези на Скрипал.

Истината е, че чак от тук насетне започва приказния живот на Хари и Меган. Не, те няма да се слеят с тълпата, освен в малките мигове на благородство, ако пожелаят да засенчат Мадона и Анджелина Жоли в дисциплината по осиновяване из Африка и Азия.

Милионите очакват херцозите. По изчисления на вестник „Сън“ Хари може да печели по 400 хил. британски лири на всяко едно обръщение на публични събития. Това не е теоретичен, а твърд хонорар на топ лекторите.

Модният блог на Меган печелеше по 50 хил. паунда годишно, преди да стане световно известна. Тя получаваше по 330 хил. при участието си във всяка серия на „Костюмари“. А възможностите тепърва започват да отварят широко врати за херцозите, на които може да се предвиди гарантирано място в „Топ 100“ във „Форбс“ – във всяка една категория.

Кой ще изиграе Хари, кой – Меган?
Съдбата на Жана Орлеанска донесе милиони на писатели и продуценти, векове след смъртта й. В днешно време милионите са принцовете, при това приживе. Оттук нататък и букмейкърите могат да спечелят от един вероятен залог – кой ще изиграе Меган и кой Хари, в един разтърсващ сериал по „Нетфликс“ или НВО. Това е детайл, който ще се реши на кастинга – филмът обаче чука на вратата с пълна сила, а херцозите сигурно вече преговарят за хонорара.