В неделя руският военен океанографски изследователски кораб (ОИК) „Янтар” пристигнал в Средиземно море, след като в събота потеглил от Новоросийск. Според изданието k-politika.ru, корабът е засечен в неделя да преминава през Босфора, като за крайна дестинация е обявено пристанището Виктория в Канада.
Списанието „Популярна механика” твърди, че Русия използва официалното „прикритие” на географски съд, за да се включи в системата от кабели за световните комуникации. Изданието уверява, че безпокойството на западните страни е обусловено от факта, че този кораб „зависва” над свързочните кабели, лежащи на дъното на Средиземно море.
 

Западните медии твърдят, че „Янтар” представлява плаващ док за мини-подводници и подводни безпилотни апарати. Тези съвременни технологични разработки са способни да изпълняват доста широк спектър от действия в подводното пространство и непосредствено на дъното на морето. Роботите и мини-подводниците могат практически безпрепятствено да се включват към кабелите, където протича грамадно количество информация и да измъкнат държавни тайни и далечни планове на своите съперници.
 
Не чак толкова отдавна изданието „Известия” съобщи, че с помощта на „Янтар” и подводни роботи е установено местонахождението на палубните изтребители Су-33 и МиГ-29 от състава на авионосеца „Адмирал Кузнецов”. Тогава подводните дронове снели от самолетите част от бордното оборудване, вероятно апаратури за опознаване „свой-чужд”.
 
ОИК „Янтар” е построен през 2015 г. Има водоизместимост 5000 тона. Разполага на борда си с обитаеми и автономни необитаеми подводни апарати, които могат да се потапят на дълбочини до 6 хил метра.
 
Преди 2 г. (26.10.2015 г.) БЛИЦ разказа за публикация в New York Times относно новия руски шпионски кораб. Безпокойство предизвиквало допускането, че по време на някакъв конфликт Русия може да атакува подводните кабели, като остави без връзки политическите и икономическите институти на страната, както и обикновените граждани.
 
Вестникът привеждаше информация за предходния месец септември, когато подводницата „Янтар”, снабдена с два дълбоководни апарата, бавно се е предвижвала от Източното крайбрежие на САЩ към Куба, където се намира един от най-важните кабели, разположен край военноморската база Гуантанамо.
 
Тогава наблюдението на подводницата е водено със спътници, кораби и самолети. Представители на ВМС на САЩ били категорични, че подводници от този тип могат с лекота да прережат комуникационния кабел дори на голяма дълбочина.
 
Превод и редакция: БЛИЦ