Влиятелното американско издание The New York Times скоро публикува отчет за ученията на НАТО в Източна Европа. През юли 25 хил. военнослужещи от въоръжените сили на САЩ и техните съюзници по НАТО (България, Румъния и Унгария) взеха участие в мащабни маневри.
В публикацията се прокарва тезисът, че след продължителни борби с ислямистите в Близкия Изток американската армия трябва да се учи да противодейства на по-силен опонент – ВС на Русия. Вестникът директно нарича Русия „потенциален противник” на САЩ. И цялото прегрупиране на войските на Алианса на изток се обяснява с мотива за „сдържане” на агресивните намерения на Русия.
 

В рамките на операция Atlantic Resolve властите на САЩ и Западна Европа прехвърлиха на територията на Балтика и бивши членове на Варшавския договор четири батальона (механизирани и танкови) с обща численост 4500 души с 87 танка и 144 БМП „Брадли” плюс подразделения на военната авиация. Дори да се прибавят силите на националните армии, общата им мощ изобщо не е сериозна пречка за руската армия.
 
Пак според натовски експерти, за да изтласка силите на Алианса от Балтика и да я окупира, на Москва й трябват 2-3 денонощия. Може и така да е, но разсъжденията спират дотук. Защото по-важният въпрос е колко време руската армия ще може да удържи Балтика.
 
Преди това логично следва въпросът има ли Русия мотиви да нахлува в Балтика – притежава достатъчно огромна територия, изгради достатъчно корабни терминали по брега на Балтийско море, продължава за създава необходимата инфраструктура в Калининградска област. И въпросът за удържане на завладени територии има чисто военнотехнически измерения.
 
По явни източници, Русия разполага в Западния военен окръг над 400 хил военнослужещи, разполагащи със 700 танка, 900 БМП и БМД, 1400 БТР, 600 самоходни оръдия, 700 буксирани оръдия, 300 РСЗО, „Точка-У” и „Искандер”.
 
На въоръжение в частите на Южния военен окръг се намират 400 танка, 1000 БМП и БМД, над 1000 БТР, 450 САУ, по 250 РСЗО и буксирани оръдия.
 
Тези сили буквално ще пометат 4500 американски, британски и други натовските подразделения. А после?
 
Общият боен потенциал на Алианса възлиза на над 3 милиона души против по-малко от милион руски военнослужещи. Съвкупният военен бюджет на страните от НАТО превишава руския 12-13 пъти. НАТО съществено превъзхожда Русия по мощ на надводния флот, особено по авионосци (16 против „Адмирал Кузнецов”), по съвкупна мощ на бойната авиация и бронирани машини. Русия безспорно превъзхожда Алианса само по брой на танкове, РСЗО и буксируема артилерия.
 
Никога западните медии не са посмели да поставят под съмнение интелекта и компетенциите на руския Генерален щаб и стратегическото мислене на неговия началник генерал Валерий Герасимов. Те отлично знаят, че Русия никога няма да стане по-силна от НАТО, но именно тя трябва да „сдържа” враговете си. Затова в руската отбранителна доктрина е заложена защита на териториалната цялост и суверенитет на страна. Това може да го гарантира само бойна мощ, която е способна да нанесе на противника „неприемливи загуби”.
 
Редакция БЛИЦ