Преподавателят от катедрата по история на университета „Хитит“, хетологът, доцент д-р Йозлем Сир Гаваз, разказва, че първата пандемия в историята се е случила по време на хетите. Това съобщава турското издание Duvar, цитирано от "Фокус".

Гаваз, който взе участие в дискусията „Пандемична беседа“, проведена от университета „Хитит“ в социалните мрежи, представи доклад на тема „Първата пандемия в историята: чумата при хетите“. Гаваз също отбеляза, че първият пример за биологична война в историята може би е бил регистриран също по време на хетите.

Според Гаваз днес учените имат възможността да предположат, че хетите, които доминирали в света за определен период отпреди 3 500 години, са оцелели след епидемията. Освен това, благодарение на много клинописни документи, датиращи от онова време, е възможно да се реконструира картината, свързана с географията на разпространението на пандемията, формата на инфекция и начините за решаване на проблема.

Името на първата епидемия: Хенкан

Гаваз обясни, че думата „хенкан” или „хинкан”, посочена в текстовете на хетите, се отнася до „епидемия”, което обикновено означава заболяване, което се предава на хора, животни и голяма част от растенията за кратко време.

В допълнение, термините „ендемични“, „епидемични“ и „пандемични“ се използват в медицината за означаване на епидемични и инфекциозни заболявания. „Ендемията е локално заболяване“, продължи Гаваз.

- "Епидемия" се отнася до разпространението на болестта в по-голям мащаб практически в цялата страна. Но пандемията - дума, която често чуваме напоследък - е разпространението на инфекциозно заболяване извън страната, в международен мащаб. Значи епидемията, която се е появила по време на хетите, по същество е била пандемия."

Разпространила се е от Мала Азия до Египет, Месопотамия, Кипър и Сирия

Гаваз спомена и географията на разпространението на пандемията: Египет, Месопотамия (Митани, Вавилон), Северна Сирия (местните царства, които са съществували там), дори Алашия (Кипър) и Мала Азия.

Особено в архива на Тел ел Амарна, тоест в архива на египетските фараони, тази епидемия се споменава подробно около 1335 г. пр. н. е., а някои документи предоставят информация за мястото, където епидемията започва и нейната тежест.

Гаваз каза, че на всички, които са били в Симир, е забранено да влизат в Библос, има документ за опасността от кервани на магарета и в съответствие с този документ град Библос е поставен под карантина.

Документът също така отбелязва, че във Вавилон жена от аристократичен произход е починала от чумата. Въпреки че египетските източници не предоставят документални доказателства, че епидемията е засегнала силно Египет, има археологически и филологически документи, според които страната е била в хаос, особено през 1135-1330 г. пр.н.е.

Епидемията, възникнала в хетското царство през последните години от управлението на Супилий I е отнела живота на царя и неговия наследник Арнуванда II и е достигнала връх при Мурсили II и се превръща в първия пример за сериозна пандемия в историята.

За спасение са се помолили на боговете

В молитвите за избавление от епидемията по времето на Мурсили II, в които кралят лично се е обръщал към боговете, е споменато съществуването на епидемична болест, казва се, че заради нея регионът на хетите страда от 20 години и въпреки факта, че в някои градове епидемията е била поставена под контрол, но някои градове са се превърнали в гробища и там не могат да се справят с болестта.

„По време на военни кампании, такива причини като продължително пътуване в продължение на няколко дни и сблъсъци с врага, физическа и психическа умора, несигурността на войниците, че те могат да се върнат в дома на семействата си, липса на хигиена, неправилно хранене, са били достатъчни, за да се заразят хетските войни с някаква болест - продължи Гаваз.

- Безспорно в нехигиенични условия нищо не е пречило на разпространението на епидемията чрез въшки и бълхи, чрез контактите на хора помежду си и с пленниците, чрез съвместната употреба на вещи и оръжия в редиците на хетската армия, а след болестта се е разпространила на цялата територия, контролирана от тях.

Хетите вярвали, че причината за всяко природно бедствие, катастрофа, поражение във войната, суша, която продължава много години, и неизбежната му последица - глад или внезапна бурна епидемична болест - е грехът пред боговете или пренебрегването на Божията воля. Затова те вярвали, че ще намерят спокойствие и изцеление или изобилие и благодат само ако угодят на гневните богове.

Освен това, само на спасение от различни беди, изпращани от боговете, са били посветени десетки празници, които се споменават в клинописни текстове на хетски език. Поради тази причина лечебните методи също бяха по-скоро свързани с магията. “

Първа биологична война

Казвайки, че някои от ритуалите, записани в текстовете, се извършват изключително за премахване на епидемията, Гаваз обръща внимание на интересен магически метод:

„Като част от един от ритуалите, извършени за премахване на епидемична болест в страна или армия, с източниците на инфекции били заразявани овце и изпращани във вражеската страна. " Това според експерта може дори да е първият записан пример за биологична война в историята.

От друга страна, карантинният метод, използван в някои градове, е бил най-рационалното решение за противодействие на епидемията, добавя Гаваз.