Защо имаме пръстови отпечатъци?

Всички знаем, че нашите пръстови отпечатъци са уникални и  двама души нямат едни и същи, дори и да са еднояйчни близнаци. Но защо хората имат тези извивки по кожата?

В продължение на много години учените смятат, че са там, за да помогнат на човешките пръсти да хващат нещата ... Но се оказва, че те реално нямат нищо общо със захващането.

Има няколко теории за еволюционните цели на пръстовите отпечатъци, включително, че те пазят пръстите ни или осигуряват чувствителност при докосване, но учените все още нямат окончателно обяснение.

Защо имаме апендикс?

Като орган, който причинява болка на много хора и чието премахване няма абсолютно никакъв ефект върху нашите тела, апендиксът изглежда по-голям проблем, отколкото си заслужава.

В продължение на много години учените, подкрепящи теорията на Чарлз Дарвин, смятат, че прачовекът, хранещ се с растения, има нужда от апендикса за храносмилане, и той е останал, без да има реална функция за съвременните хора. Според друга теория, той съдържа множество добри бактерии, които защитават организма.

Защо имаме доминираща ръка?

Толкова сме свикнали да имаме господстваща ръка и да идентифицираме хората като "десняци" или "левичари", че вероятно го приемаме за даденост. Но защо имаме една по-силна ръка, след като, според теорията на еволюцията, "оцеляват най-силните"?

Защо не сме се развили, за да имаме две напълно равни ръце? Това е една от най-големите тайни за човешкото тяло.

Защо се прозяваме?

Ние се прозяваме още докато сме в утробата, но учените още не са намерили обяснение защо го правим. Въпреки че няма недостиг на теории, истинската причина за прозяването остава мистерия.

Една теория предполага, че така регулираме температурата на нашия мозък, тъй като лишаването от сън или скуката може да доведе до спад. Други предполагат, че така снабдяваме мозъка с кислород и стимулираме очните мускули.

Защо имаме различни кръвни групи?

Подобно на апендикса, различните кръвни групи са следствие на еволюцията на човека. Те имат различни способности за борба с инфекции и учените вярват, че са започнали да се развиват преди около 20 милиона години. Това, което учените не знаят, е защо. Все още няма окончателна теория, затова е добре всеки да знае кръвната си група.Защо сънуваме?

Хората прекарват почти една трета от живота си в сън, но все още науката няма теория как и защо сънуваме. Знаем, че сънищата идват по време на най-дълбокия сън и че сърдечната честота нараства, когато сънуваме, но не се знае с каква цел се случва това.

Популярна теория предполага, че сънуването е начинът, по който мозъкът ни сортира спомените от деня, като решава кои са ценни и които са без значение. Други учени, обаче, вярват, че сънищата всъщност са плод на нашето подсъзнание.

Защо имаме вируси в тялото си?

Убедени сте, че единственото живо същество в тялото ви сте вие, нали? Помислете отново. Хората имат толкова много микроби в и върху себе си, че те всъщност представляват няколко килограма от нашето телесно тегло.

Много от тях имат основателни причини да бъдат там - те подпомагат храносмилането, лекуват или се борят с болести. По-голямата част от тях обаче са вируси и са напълно непознати.

Защо някои примати са по-силни от нас?

В много отношения човешките тела са изключително сходни с тези на приматите, като шимпанзета, и имат сходна мускулна структура. Въпреки това, най-близките роднини на приматите са около 1.35 пъти по-силни от нас.

Причината е в различните мускулни влакна, които са развити. Те ни позволяват да тичаме, помагат ни за действия, които са непосилни за приматите, но защо те са по-силни, все още не е напълно ясно.

Защо смехът е заразителен?

Да, смехът е заразителен. Учените са установили, че силните емоции всъщност могат да помогнат мозъчната активност при различните хора да се синхронизира. Изследванията показват, че смехът е свързан с това, че сме социални същества.

Всъщност психолозите са открили, че хората са почти 30 пъти по-склонни да се смеят, когато са в социални ситуации. Настоящата теория предполага, че той е заразителен, защото хората са съпричастни същества. Мозъкът ни освобождава ендорфини, когато се смеем, и тези химикали ни карат да се чувстваме сигурни и спокойни.