ВС на САЩ разполагат на въоръжение с цели 460 самолета бомбардировачи Ф-35. По данни на военния експерт Алексей Суконкин, именно този американски слабо забележим изтребител-бомбардировач от пето поколение е способен да носи тактическите ядрени заряди B61-12 с мощност до 200 килотона, пише Блокнот ру. 

Като пример, експертът сравни способността на Ф-35 да носи атомен снаряд, който по мощност е равен на 10 атомни бомби "Малчугана", хвърлена върху печално известния град Хирошима в Япония. В резултат на това, че американците през август 1945 година хвърлиха върху града "Малчугана", загинаха 140 000 души.

През август 1945 година двата японски града Хирошима и Нагазаки бяха бомбардирани с ядрени бомби.  

Суконкин обясни, че в случай на противопоставяне между САЩ и Китай заради Тайван, ударната сила на американците може да стане именно авиацията.

"Най-опасното нещо, с което САЩ разполагат, е авиацията, те са постигнали огромни успехи в таи сфера. На практика всичките бойни задачи е изпълняват от ВВС. За разлика от тях ВС на Русия прехвърлят високоточните удари върху ракетното въоръжение", казва Суконкин. 

При това специалистът обръща внимание на това, че против Русия американците нямат да могат да използват своята авиация, защото руските системи за ПВО и ПРО са доста мощни. В същото време Суконкин не изключва използването на ВС на САЩ в случай на геополитически сблъсък с Китай. Той предполага, че Пентагонът ще предпочете да използва в случай на изостряне авионосните си ударни групи, например, в Южнко-китайско и Източно-Китайско море.

Военният анализатор припомни за базата на ВМС на САЩ японския Йокосука. Именно там се намира самолетоносачът "Роналд Рейгън", който е съпроводен от необходимото число кайцери и миненосци, уточнява специалистът. Самолетоносачът разполага и с мощни спирачни установки, които му позволяват да приема тежки самолети.  

По-рано бе съобщено, че Тайван може да стане следващата територия, заради която ще се разпали конфликт. Президентът на САЩ Джо Байдън дори не скри, че е готов да азщитава Тайван от китайско нахлуване. 

С това той ясно заяви, че американците са готови на война с ядрена държава, започвайки трета световна война с Китай. От страна на външното министерство на Китай последва следния отговор: "САЩ трябва да престанат да недооценяват решителността и възможностите на Китай по защита на суверенитета и териториалната му цялост".

Експертите смятат, че за САЩ Тайван е много важен, защото именно там се произвеждат полупроводниковите микросхеми. Без тях цялата американска електроника ще е просто боклук. 

Взимайки Тайван, Китай ще върне САЩ няколко десетилетия назад в технологичното развитие, защото в САЩ няма нито кадри, нито оборудване, нито суровини, за да се произвеждат въпросните микросхеми.