След речта на президента на Украйна Володимир Зеленски в рамките на Международния икономически форум в Давос китайската делегация не се присъедини към овациите и демонстративно напусна залата.  Това съобщи членът на камарата на представителите на САЩ републиканецът Майкъл Маккол, предават световните медии. 

Съобщава се още, че след речта на украинския лидер всичките присъстващи в залата, освен представителите на Поднебесната, са станали от своите кресла и са изпратили Зеленски с овации. Китайската делегация не само е отказала обаче да пляска заедно с всички останали, но директно напуснала залата. 

Маккол е разпространил снимка, на която китайските делегати мълчаливо наблюдават останалите участници във форума, докато те стоят и аплодират Зеленски. 

"Аплодираха всички на крака с изключение на делегацията на Китай", разказа Маккол.

 

Според Маккол, Пекин по този начин е дал ясно да се разбере, че не подкрепя нито Украйна, нито нейния президент. 

Трябва да се отбележи, че в своята реч украинският лидер за пореден път призова колективният Запад да наложи ембарго против руските енергийни носители и да помогне за възстановяването на Украйна. 

В своята реч Зеленски каза, че санкциите трябва да са "максимални", включително блокирането на руски банки и пълен отказ от търговията с Русия, за да се спре нейната агресия. Дадените мерки, в случай на одобрение, трябва да останат в сила десетки години, заяви украинският президент. 

Той също настоя за пълно изтегляне на чуждестранните компании от Русия, за да се предотврати подкрепата на военните действия, и каза, че Украйна се нуждае минимум от 5 милиарда долара финансова помощ на месец.

"Обемът на работата е огромен: имаме загуби за над половин трилион долара, десетки хиляди обекти са разрушени. Ще ни се наложи да възстановяваме цели градове и отрасли на промишлеността", заяви Зеленски.  

Той каза, че ако Украйна бе получила на 100% исканото от нея още през февруари във вид на оръжия, пари, политическа подкрепа и санкции против Русия, то резултатът би бил спасяването на десетки хиляди животи. 

В отговор на молбите си Зеленски получи от участниците на форума само вербална подкрепа и положителни овации. 

Превод и редакция: БЛИЦ