Знаете ли кои са най-горещите и най-студените места в света? Британският вестник Daily Telegraph дава отговор на този въпрос.

1. Долината на смъртта, САЩ

Долината на смъртта в Калифорния държи рекорда за най-висока температура на въздуха в света – 56.7 градуса по Целзий, измерени през юли 1913 г. През лятото средната температура в пустинната област е около 47 градуса и тя е най-сухото място в САЩ.

Заобиколена от планини, Долината на смъртта се спуска на 86 метра под морското равнище, което обяснява горещината. Областта се намира на около три часа път с кола от Лас Вегас. Посетете областта около Коледа, за да избегнете тълпата и се уверете, че имате добър транспорт, не е препоръчително да заседнете там.

2. Ал-Азизия, Либия

На около 40 км южно от Триполи се намира Ал-Азизия, където на 13 септември 1922 г., е измерена най-високата температура в света от 58 градуса по Целзий. През 2012 г. обаче Световната метеорологична организация съобщи, че рекордът е невалиден по редица причини. Една от тях е, че човекът, отчитащ температурите през този ден, не бил редови служител, а неопитен наблюдател. Така рекордът бил върнат на Долината на смъртта, където са отчетени 56.7 градуса по Целзий.

3. Далол, Етиопия

В Далол, в депресия Данакил, Африка слиза на дълбочина от 116 метра под морското равнище, а температурите се покачват. Далол има най-високата срадна температура в света за необитаемо място от 34.6 градуса по Целзий.

Пресечете солената долина до вулкана Далол, който е най-ниският на Земята, ако температурите не са достатъчно високи за вас. Понижаването на температурите от ноември до март прави посещенията през зимата по-приятни.

4. Дашт-е-Лут, Иран

Между 2003 и 2010 г. това пустинно плато записа най-високите годишни температури на повърхността, като премина бариерата от 70 градуса по Целзий до 70.7 градуса. В съчетание с горещината Дашт-е-Лут се конкурира с пустинята Атакама в Чили за най-сухото място на земята. В голям район от централната част на Лут не оцелява нито едно живо същество, дори бактерии.

Източната част на пустинята има голям потенциал да приема посетители с класически дюни, изваяни от вятъра, които достигат до височина от 500 метра. Язд (най-сухият град в Иран) граничи с пустините Дашт-е-Лут и Дашт-е-Кавир. Ако искате наистина да навлезете в пустинята, трябва да потърсите услугите на местните номади.

5. Банкок, Тайланд

Определен за най-горещия град на планетата от Световната метеорологична организация, Банкок има средногодишна температура на въздуха от около 28 градуса по Целзий. Месеците от март до май са най-горещи, когато обхванатият от смог град живее с 35 градуса по Целзий всеки ден и 90% влажност.

Температурите падат леко само през декември (около 26 градуса по Целзий), но влажността остава висока, така че Банкок не е особено гостоприемен през цялата година.

6.Станция „Восток“, Антарктида

Ако не сте разбрали, уточняваме, че вече се прехвърляме на най-студените места в света. Разположена близо до Южния геомагнитен полюс, на височина от около 3500 метра над морското равнище, руската изследователска станция във Восток е постоянно студена, но не толкова, колкото на 21 юли 1983 г. Тогава е отчетена най-ниската температура на въздуха от -89.2 градуса по Целзий. Рекордът беше подобрен през 2013 г., когато сателит на НАСА регистрира температура от -93.2 градуса по Целзий.

Най-голямата географска забележителност около станция „Восток“ е езерото Восток, което е едно от най-големите в света и е заровено под четирикилометрови ледове.

7. Юрика, Канада

Изследователската станция Юрика, на канадския остров Елсмиър в крайния север, е едно от най-студените ненаселени места в света. Той върви по протежението на 80-я паралел и е изграден като метеорологична станция през 1947 г.

Средногодишната температура на въздуха е около -20 градуса по Целзий, но през зимата пада до -40 градуса по Целзий. През лятото става малко по-топло, но откакто е започнало воденето на статистика за температурите, те се на надхвърляли 20.9 градуса по Целзий. Тази температура е измерена за първи път на 14 юли 2009 г.

8. Оймякон, Русия

През 1933 г. в република Якутия, на около 350 км. южно от Полярния кръг, в село Оймякон бяха отчетени смразяващите -67.7 градуса по Целзий, най-ниската температура на въздуха, регистрирана в северното полукълбо (с изключение на Верхоянск, където беше отчетена температура от -67.8 градуса по Целзий през 1885 г.).

В селото е поставена паметна площа във връзка със събитието, но очаквайте да пътувате цял ден от Якуткс, на около 800 км в западна посока, ако искате да почетете това чудо на живака. Качете се на един от танкерите, които транспортират вода до града (местната вода е напълно замръзнала).

9. Денали, САЩ

Денали или планината МакКинли, най-високата в Северна Америка, дълго време беше смятана за най-студената планина на земята. Най-ниската измерена температура беше около -73 градуса по Целзий, отчетена през 1913 г. на височина от 4600 метра.

Ако искате да се изкачите до най-високото място на 6194 метра, трябва да сте планинар, но можете да се възхищавате на планината и от малко по-топли места с посещение на Национален парк „Денали“.

10. Уланбатор, Монголия

Разположен в монголските степи, на около 1300 метра над морското равнище, Уланбатор често е определян като най-студената столица в света. През януари температурата на въздуха рядко надхвърля -16 градуса по Целзий.

Но има и места, на които да се скриете от студа. Посетете някой от впечатляващите музеи в града като Музея на камилата и Музея на политическите преследвания или потърсене телесната топлина на близо 150 монаси в манастира Гандантегчинлен Кхийд, най-големия в Монголия.