Един от най-известните бизнесмени във Велико Търново бе убит показно в 10 сутринта с няколко изстрела пред офиса си в София, за което първо БЛИЦ съобщи. Малко по-късно Петър Христов е издъхнал в болница, където е закаран от личния си шофьор. Стрелецът гърмял няколко пъти от съседна сграда, но само един изстрел бил фатален, сочи една от версиите. Другата версия е стрелба от упор в джипа на ул. „Ралевица“ в кв. „Манастирски ливади“. Кървавата екзекуция е извършена типично по мутренски – на публично място и на светло. През 2009 г. така бе убит във Велико Търново адвокат Петър Лупов от бандата на Георги Вълев, който търка нара в затвора до живот.

КОЙ Е ПЕТЪР ХРИСТОВ?

 

Петър Христов с брат си и с майка си.
Петър Христов с брат си и с майка си, с която последно е говорил по телефона преди разстрел а му и й е казал, че я обича.

Петър Христов е на 49 години, които навърши преди два месеца. През януари 2017 г. стана за пръв път дядо, а радостта му донесе дъщеря му Михаела, която управлява млечната фабрика „Лактима“ във В. Търново. Освен внук на име Петър убитият има и син Петър, който е тийнейджър.

Петър Христов е собственик на холдинга „Пропъртис Мениджмънт Груп”, който обединява дружества от хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, строителството, туризма, entertainment бизнеса, финансови и консултантски компании. Роден е на 17 ноември 1968 г. в Силистра, където майка му Момка била учителка, но е израснал в Самоводене. Възпитаник на средното сержантско военно училище в Горна Оряховица и Висшето военно училище във Велико Търново. Завършил е пълния курс на обучение със степен магистър по финанси в Свищовската стопанска академия и правист. Член е на Съвета на настоятелите на Великотърновския университет и на Консултативния съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2008 г. е удостоен с наградата „Велико Търново” за принос в развитието на града, а през 2009 г. – с приза „Дарител“ на Националното сдружение на общините. Брат му Димитър Манолов е един от сериозните ресторантьори в града, а семейството се прочу и с веригата „Бианко“.

КРУПЕН ИНВЕСТИТОР И БЛАГОДЕТЕЛ

 

Петър Христов с първото си внуче.
Петър Христов с първото си внуче.

Петър Христов участва в строителството на най-голямото депо за отпадъци на Балканите в Шереметя на стойност над 33 млн. лв. ,което преди около две години бе открито от премиера Борисов. Назад във времето той купи фалиралата „Лактима“ във В. Търново и я превърна в просперираща компания за млечни продукти. Финансира търновския клуб на малките футболисти „Болярчета“, дава пари за детски площадки в града и участва в строителството на трите социални жилища в областния център по проект за над 2 млн. лв. Близък приятел на семейството на Мануела Горсова, дарявал лични средства за нейното лечение. Едно от последните строителни бижута на Христов е и площадът в Горна Оряховица.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник и снимки: в. Борба