През последните няколко години смартфоните се превърнаха в основно технологично средство за работа и развлечение.

Те имат все по-широко приложение в живота и производителите въвеждат нови подобрения, за да удовлетворят и надминат нуждите и желанията на потребителите.
Сред най-актуалните тенденции в сегмента се открояват четири: навлизането на електронните SIM карти, сгъваемите екрани и все по-добрите процесори и камери на смартфоните.

Технологията eSIM
eSIM е новият стандарт при SIM картите. Тенденцията е електронните SIM карти, известни като eSIM, да заменят физическите SIM карти. Технологията беше въведена у нас за първи път от А1 и до момента само техните потребителите имат възможност да ползват иновативната услуга в България. За целта те трябва да разполагат с определени устройства, като някои от моделите iPhone, серията Samsung Galaxy S20 и новия Motorola razr.

Телекомът предоставя възможност за създаване на eSIM профил, който съхранява цялата информация на потребителя, необходима за връзка с мобилната мрежа. Активирането и свързването към нея става чрез сканиране на QR код. Освен че активацията е изключително лесна, eSIM предоставя и 3 съществени предимства при използване. Първото е - цялостна замяна на физическите SIM карти, което позволява повече свобода на производителите за включване в устройствата на нови характеристики. Друго преимущество е използването като втора карта в комбинация с Nano SIM (най-масовият стандарт в момента), а третото – възможност да се използва като допълнителна карта със същия номер на друго устройство. Тази тенденция дава повече свобода на потребителите и е сред революционните иновации, които променят света на смартфоните.

Сгъваемите екрани
Преди появата на смартфоните мобилните телефони бяха доминиращите устройства за гласова комуникация. Сред тях голяма част от моделите бяха във формат „флип“ телефон - с подвижен горен капак. След утвърждаването на тенденцията дисплеите на смартфоните да стават все по-големи с всяко следващо поколение, ретро форматът на мобилните телефони с капаче намери отражение и при разработката на някои от най-новите флагмани.

Такъв е моделът Motorola razr, който от скоро е включен в портфолиото на А1. Motorola razr се отличава с две съществени характеристики – смартфонът е с голям сгъваем екран, правейки устройството по-компактно и по-лесно за използване, а втората характеристика е това, че той е първият смартфон в света, който работи само с новата технология eSIM. Моделът се предлага ексклузивно от А1, защото компанията е  единствената, която предлага технологията на българския пазар.

Концепцията за сгъваеми дисплеи нашумя към края на изминалата година с появата на първите модели от този формат. Със сигурност тя ще бъде силно застъпена в бъдещи модели от всеки ценови клас.

Мощна производителност
В наши дни смартфоните се използват както за работа, така и за развлечение. Това е възможно предимно благодарение на изключителната производителност на смартфоните, особено на моделите от среден и висок клас. Най-новите процесори за смартфони, като например Exynos 990 (при моделите от серията на Samsung - Galaxy S20), Kirin 990 (при Huawei P40 Pro), A13 Bionic (при моделите от серия 11 на iPhone) предоставят невероятни възможности за потребителите. Всички тези модели могат да бъдат намерени в онлайн магазина на А1. Процесите, които чипсетите обработват, са подкрепени от изкуствения интелект на съответните модели. Новите процесори разширяват спектъра от функции, които се предлагат към потребителите. От една страна те предоставят завидна мощ при работа с множество приложения едновременно, а от друга – дават възможност за включване в устройствата на още по-иновативни компоненти. Такива, например, са по-големите и по-мощни сензори за фотография, каквито са камерите на споменатите модели.

Превъзходни камери
Освен че тенденцията за включване в смартфоните на все по-мощни и енергийно спестяващи процесори е особено застъпена през последните пет години, камерите на устройства от всеки клас търпят постоянно подобрение.

С всяко ново поколение моделите от ниския, средния и високия клас включват подобрени камери, дори комбинация от няколко сензора за фотография. Някои от моделите се доближават до качеството на професионалните DSLR фотоапарати – особено смартфоните в средния и във високия клас. В наши дни всеки иска смартфонът му да разполага с отлична камера, за да заснема мигове от ежедневието и да ги споделя с близки и приятели. Очакванията са тенденцията за усъвършенстване на камерите да продължава да се развива.

Смартфон фотографията е отличен начин за развлечение дори и по време на социалната изолация, наложена заради глобалната пандемия. Сега любителите на смартфон фотографията могат да заснемат различни предмети от дома си, или да се включат в заснемането на забавни видеа, които след това да споделят в социалните мрежи – тенденция, която е особено популярна в момента.