Британски лингвист каза, че е успял да прочете мистериозния ръкопис на Войнич и да разбере съдържанието му. Твърди се, че документът е написан на един от "популярните" диалекти на романските езици. Статията на учения Джерард Чешър е публикувана в списание Romance Studies.


Ръкописът е написан на прото-романски език. Той е бил широко използван в Средиземноморието през Средновековието, но почти никой не е писал за него, тъй като латинският език е бил езикът на благородството, църквата и държавата.

Ръкописът на Войнич е открит от полския книжар Уилфрид Войнич, който купил няколко средновековни тома за продажба в Рим. Текстът за дълго време не можел да бъде разчетен и дори се изложила теорията, че е невъзможно да бъде разчетен по  принцип.

Чешър стигна до заключението, че ръкописът е написан в смес от вулгарен латински и протомански език. Изследователят се опитал да прочете написаното, използвайки всички думи на романски произход, известни му, запазени в езиците на народите на Европа.

Ученият твърди, че ръкописът се оказва медицинска колекция, написана от монахини от Доминиканския орден в средата на XV век.

Превод: БЛИЦ