Американски учени от Parabon NanoLabs успяха да пресъздадат лицата на три древни египетски мумии с помощта на ДНК, които преди няколко години бяха секвенирани и изучени от археолози от Института за наука за човешката история на Макс Планк в Германия.

Резултатите от тази работа бяха представени на 32-ия международен симпозиум по човешка идентификация в Орландо, пишат световни медии.

Отбелязва се, че мумиите са намерени в село Абусир ел-Мелек, на 11 километра от Кайро. 3D реконструкцията показа, че мумиите принадлежат на трима 25-годишни мъже: проба JK2134 е с дата 776-569 пр.н.е., JK2888 - 97-22 пр.н.е., JK2911 - 769-560 пр.н.е.

Генетичният анализ, направен с помощта на съдебно -фенотипизиране на ДНК, помогна да се разбере как е изглеждал външният вид на мъжете, починали преди 2023 до 2797 години.

„Нашите резултати са в съответствие с констатациите на германски учени, че древните египтяни са имали повече връзки с Близкия изток и европейците, отколкото със съвременните египтяни“, казва Parabon NanoLabs.

Отбелязва се, че работата с древни ДНК проби се усложнява от факта, че фрагментите са силно разградени и смесени с бактериална ДНК.

"Поради тези два фактора количеството човешка ДНК, достъпно за секвениране, може да бъде изключително малко", каза Елън Грейтак, директор по биоинформатика в Parabon пред Live Science.

В същото време учените отбелязват, че тъй като по-голямата част от ДНК е обща за хората, целият геном не е необходим за пресъздаване на външния вид на човек.

Превод: БЛИЦ