Амбициозната китайска космическа програма е на път да стъпи там, където никой друг досега не е бил - на далечната страна на Луната. Очаква се мисията Чанье 4, кръстена на древната китайска богиня на Луната, да бъде изстреляна до края на тази година и да кацне в неизследваната досега област басейн Южен полюс-Ейткън, съобщава Bloomberg.

Апаратът ще направи детайлни снимки и ще вземе проби от лунната повърхност. Изследването на далечната страна на Луната, която не е обърната към Земята, а към Космоса, дава редица предимства, тъй като там електромагнитите смущения, които идват от планетата, са много по-слаби. Според учените то ще даде отговори на много въпроси, включително за произхода на първите звезди и "раждането" на вселената след Големия взрив.    

Чанье 4 ще носи със себе си и специални контейнери със семена на домати, зеле и други растения. Китайската космическа агенция ще експериментира с възможността те да бъдат отглеждани на Луната. Биологичният експеримент вероятно ще включва и яйца на копринени буби, които впоследствие ще произвеждат въглеродният диоксид, необходим за растежа на растенията. Те от своя страна ще осигуряват кислорода за насекомите посредством фотосинтеза, създавайки проста екосистема. 

Експериментът обаче никак не е лесен, защото температурите на Луната варират от -170 до 100 градуса по Целзий и  липсва атмосфера. Контейнерът трябва да осигури пълна херметична изолация на биологичния механизъм. Осветлението ще е на батерии, а в системата ще бъде инсталирана камера, която ще предава на живо развитието на живота на Луната.

През май Китай изпрати в орбита междинната сателитна станция Куесиао, която обикаля в радиус от 450 000 километра от Земята. С нейна помощ данните от Чанье 4 ще могат да бъдат изпращани обратно към планетата.

Китай планира за изпрати и първата си мисия до Марс до 2020 година и да построи собствена космическа станция до 2022 година. Тези цели са заложени в космическата стратегия, която Пекин прие през 2016 година. Китайският президент Си Дзинпин обяви, че до 2030 година страната му ще се превърне в една от трите космически суперсили.

През ноември, близо половин век след първия пилотиран полет до Луната, и НАСА обяви плановете си за завръщане на най-близкото до Земята небесно тяло. Американската агенция за космически изследвания обаче няма да използва собствени технологии за целта, а ще финансира частни компании, които ще разработват роботизирани изследователски апарати и ще провеждат научни експерименти на земния спътник.