Подкастът „Изчезналата криптокралица“, излъчван по „Би Би Си“, разказва за  съмнителните светове на криптовалутите и мрежовия маркетинг.

Докато разследва престъпни кръгове, корумпирани правителства и света на свръхбогатите, поредицата ни разкрива една много модерна история за интриги и стадна лудост, позволила на OneCoin да се превърне в пирамида, в която участват милиони. Авторът Джейми Бартлет разкрива нови подробности, съобщава bTV.

През 2016 г. от сцената на „Арена Уембли“ пред хиляди обожатели д-р Ружа Игнатова обещала на последователите си финансова революция. Към март 2017 г. в OneCoin били инвестирани повече от 4 млрд. евро, а през октомври същата година Ружа Игнатова изчезнала и постепенно започнало да става ясно, че революционната ѝ криптовалута изобщо не е онова, което изглежда на пръв поглед. Историята провокира журналиста Джейми Бартлет да започне подкаст.

„ОneCoin може да бъде посочен като много добър пример за това, как хора с познания в инвестирането не са наясно със съвременните технологии. И понеже това е комбинация от мултилевъл маркетинг компания и крипто валута го прави уникално, а дори не говоря за това, че в сърцето на историята има и изчезнала жена.

Всичко това беше добро начало за подкаст, история за слушане, в която ще обясняваме на хората за инвестиции и крипто валути. Никога не съм предполагал, че от малка история това ще се превърне в най-голямата история върху която съм работил“, казва журналистът на „Би Би Си“.

Журналистът Джейми Бартлет, автор на подкаста Изчезналата крипроткралица

Снимка: btvnovinite.bg

Според българката криптовалута OneCoin не само щяла да направи инвеститорите баснословно богати, но и да промени света. Списание „Форчън“ задава въпроса на първа страница.

На въпроса дали OneCoin не е най-голямата финансова измама в историята Джейми Бартлет отговаря: „В зависимост от това как го погледнеш, ако говорим за това като пари, които реално са инвестирани, ние говорим за около 4 млрд. евро, или малко повече. Това не я прави най-голямата като цяло.

Схемата на Бърни Мейдоф, например е за над 30 млрд. евро, но ако говорим за стойността на капитала, който инвеститорите в OneCoin са вярвали, че имат, ние говорим за няколкостотин милиарда евро. Ето защо говорим, че това е една от най-големите измами, създавани някога в света“.

Ружа Игнатова е разследвана за измама за над 4 млрд. долара

Снимка: btvnovinite.bg

Екипът на подкаста е анализирал файлове от срещи на Европол, които доказвали, че издирваната от ФБР бегълка е знаела за опитите да бъде арестувана, месеци преди да изчезне. Полицейските досиета съдържат презентации, направени на среща на Европол, наречена операция „Сателит“, която се е провела в Хага на 15 март 2017 година.

Според документите на срещата са присъствали представители на ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и окръжният прокурор на Ню Йорк. Присъствали са и служители от Великобритания, Германия, Холандия, Дубай и България.

„Знаем, че Ружа е имала достъп до файловете от операция „Сателит“. Вярвам, че един от нейните съветници по сигурността – Франк Шнайдер, е бил отговорен за достъпа до тези файлове. Той ни каза, че има податки, че официални лица от България са отговорни за теча на информация към нея.

На този етап не мога да кажа кои са тези лица, защото още работим по това. Ние потърсихме официално информация от българското Министерство на вътрешните работи, но все още нямаме отговор. Аз много искам да знам отговора на този въпрос. Аз смятам, че тук не става въпрос за конкретен служител или офицер, убеден съм, че става въпрос за хора на по-високо ниво, които са били в контакт с нея и са и помагали.

Убеден съм, че много хора си задават същия въпрос, но аз не мога да ви отговоря на него“, коментира Бъртлет.

Документите, с които Ружа се е снабдила, съдържат сведения от „високопоставен поверителен информатор“ на американските служби, банкови сметки в OneCoin, получаващи средства от инвеститори, и информация за неуспешни опити на британската полиция да я разпита. На 25 октомври 2017 г., след като е уведомена за разследването на дейността ѝ около  криптовалута OneCoin Игнатова изчезва. От тогава стои въпросът, къде се намира изчезналата криптокралица и дали изобщо е жива.

Според журналиста Джейми Бартлет Ружа Игнатова е жива

„Моята работна теория е, че тя все още се намира в Европа или пътува из Европа, по земя или с лодки, че е в Гърция. Смятам така, защото едно от основните правила при разследване е, че мястото на което отивате първоначално, е и мястото, на което оставате.

Тя заминава за Гърция, когато напуска България. Наскоро ФБР постави Ружа в листа на 10-те най-издирвани в света, което е голямо събитие. Тя е единствената жена в листа, тя е единственият крипто измамник, който някога е попадал в този списък. Това вероятно ще промени ситуацията.

Защото, дори и  да е защитена по някакъв начин, присъствието ѝ в този списък я прави много по забележима и опасна за хората, с които евентуално е. И поставянето ѝ в този лист на ФБР, може да промени всичко“, казва още журналистът „Би Би Си“.

Джейми Бартлет работи по следващите епизоди на подкаста си и обещава разтърсващи разкрития в следващите му епизоди.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук