Ливан е на първо място в проучването на негативните чувства в Индекса на гневните хора за 2022 г., издаден от глобалната изследователска компания Галъп, която класира най-гневните страни в света в списък от повече от 100 държави.

Турция е на второ място с 48 на сто, след което Армения и Ирак се класират на трето място, с по 46 на сто, следвани от Афганистан с 41%, а Йордания е на шесто място с 35 на сто.

 

В доклада си, обхващащ втората половина на 2021 г. и началото на 2022 г., Галъп установи, че 49% от хората в Ливан са изпитали гняв в деня преди анкетата, което е най-високото ниво, регистрирано навсякъде по света. Ливан беше на трето място в резултатите само година по-рано.

 

В изследването се казва, че чувството на безпокойство, гняв, тъга, напрежение и психологическа болка на ливанците се е увеличило между 2018-2020 г. с по-голям процент от всички други страни, с увеличение от 18 на сто. Това идва в светлината на трудните условия, през които преминава ливанският народ, тъй като националната валута загуби повече от 95% от стойността си, а нивото на безработица се повиши до над 38%, докато индексът на инфлация отбеляза 250% за период от две години.

 

 

България се нарежда на 73-то място сред умерено спокойните държави наред с Канада и Аржентина с едва 16 на сто гневни хора.

 

 

Ние сме много по-спокойни от комшиите Северна Македония (26%), Сърбия (22%) и Гърция (20%). Единствено Румъния ни води по спокойствие с 15 на сто.

Проучването, проведено от световната изследователска компания Галъп, се основава на пет основни принципа: стрес, тъга, гняв, безпокойство и психологическа болка.

Пълното проучване на Галъп:

https://news.gallup.com/interactives/248240/global-emotions.aspx