Големият студ го изпратихме, но последните обновления в дългосрочните прогнози на големите метеорологични центрове показват, че Малък Сечко не иска по никакъв начин да посрами своя голям събрат. Това заяви в интервю за „Телеграф” климатологът доц. Георги Рачев.
„След едно хубаво и много приятно време в събота и неделя, когато температурите ще стигнат до 10-12 градуса, ни чака захлаждане, свързано със снеговалежи”, посочи той.
 

„Вчера дадох прогноза, че в никакъв случай няма да имаме минус 15 градуса през февруари. Сега, обаче, като гледам последните обновления, по-скоро бих казал, че е много малка вероятността да има минус 15 градуса. Но е напълно възможно в ранните сутрешни часове в периода 8-9 февруари и 11-14 февруари на някои места да има и такива ниски температури”, обясни Рачев.
 
„По-важното е, че тези ниски температури няма в никакъв случай да се задържат толкова дълго време, както беше през януари месец”, допълни той.
 
Според дългосрочните прогнози, февруари го очакваме да бъде с нормална температура и по-ниски валежи. Той и без това е месецът с най-малки валежи в почти цяла България. Очертават се, обаче, и два „хубави” периода. Единият, за съжаление, захапва малко и от ваканцията на децата – 7-9 февруари, когато поне засега по прогнози ще има снеговалежи и ниски температури. Другият период е от 11 до към 15 февруари, когато ни очаква по-скоро сух студ с много по-малко снеговалеж. От 18 февруари вече ни предстоят 10 дни с незначителни от стопанска гледна точка валежи и относително нормално и малко по-топло от нормалното време”, изтъкна Рачев.
 
Той припомни, че през 2012 година февруари месец е било убийствено студено. „Почти цяла България беше под една много продължителна ледена вълна. Всичко това не е неестествено. Това е естествено за нашия климат. Ние се намираме на границата на умерения климатичен пояс. До нас много лесно достигат студени въздушни маси от Русия и Северния полюс. И обратно – топъл полъх от Сахара също много често се случва да усетим у нас”, обясни климатологът.