Тази седмица ни очаква целия набор, на който е способна една зима – дъжд, дъжд и сняг, поледици, силен вятър, придружен със снеговалеж.  Но всичко това ще е в източната част на България, докато в Западна България и София ще се попитаме да се измъкнем от този капан, съобщи климатологът доц. Георги Рачев. ​​​​​​​
Той посочи, че за всичко това ще са виновни циклоните Бригита и Финиъс. „Съчетанието на топъл въздух от юг и студен въздух от север ще сформира валежната зона. След 2 часа започва да вали в Южна България. Постепенно валежът ще обхване цялата страна. Ще продължи да вали до вечерта. Утре сутринта в Западна България валежът ще бъде по-малко. До петък очакваме валежи след валежи”, каза още той пред БНТ.  „Очаква ни сложна снежна обстановка – най-много сняг ще падне в Родопите, особено ще бъде положението по Черноморието.

От утре на обед вятърът по крайбрежието ще се увеличава. Дъжд ще вали в Югоизточна България. Нищо чудно някъде да има разлив на реки.

В четвъртък в Югоизточна България ще има изключително силни валежи. Ще започнат от дъжд, ще преминат в сняг. Новата снежна покривка в Предбалкана и Източните Родопи ще достигне до 25 см.”, посочи  климатологът.

Той добави, че тази седмица отново ни чакат ледени дни. Те нямало да наподобават тези, които бяха по Ивановден. „-8 и -3 ще са минималните градуси, максималните ще са между – 5 и 0 градуса. В източната половина на страната ще са няколко градуса над нулата.

От думите му стана ясно още, че до края на месеца ни очаква поне още един средиземноморски циклон. „Януари си отива студен и доста валежен.Засега се очертава февруари да бъде малко по-топъл от нормалното. Очаква ни един нормален февруари, същото се отнася и за валежите”, заяви Рачев.