Времето като цяло проявява своиите особености в различни краища по различни начини. От 1947 година до момента не сме имали по-студен януари. Това са точно 70 години. Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът Симеон Матов - Симо.
Заедно с него в студиото бе и известният топклиматолог доц. Георги Рачев. "София е като колос по отношение на студа. Средната януарска температура е минус 6 градуса. Освен тази ниска средна месечна температура имаме и друг рекорд. Около Ивановден средната температура бе под минус 11 градуса. Това е доста рядко срещано явление", заяви Рачев.

"Това нещо е нормално за 2000 км. на север, но не и за нашите георграфски ширини", признава Матов.

"Балканският полуостров тази зима отнесе големия студ", призна пък Рачев.

"Последната сурова зима по нашите земи е само преди 5 години. Имаше температури до минус 30 градуса, например в Кнежа. Зимите напоследък са все по топли, ние се изнежваме и сега ни се струва по-студено", смята Матов.

"От вторник Симо е обещал мъчително и бавно затопляне", обаче каза Рачев.

"Действително зимата трудно ще си тръгне, упорито ще седи, но може би тази сутрин е една от последните толкова мразовити. Започва бавен процес на затопляне. Следващата седмица пак температурите ще се отрицателни. Така ще продължи до 3 февруари, след това надеждите през периода 3-9 февруари са оправдани. Ще има едно по-осезаемо затопляне. Няма да ходим по къси ръкави, но ще забравим за дневните отрицателни температури. Характерна черта на февруари е да вали сняг и на другия ден да е +15 градуса и тази година може да го очакваме. Снегът, който имаме в момента ще се топи постепенно", заяви Матов.

"Няма да отлагаме пролетта. Дългосрочните прогнози за първото десетдневие на февруари да са студени, после сигурно ще има валежи, но пък през третото ще е много по-топло - към 7-10 градуса през деня", заяви Рачев.

"Няма зависимост между суровата зима и горещото лято. Със сигурност мога да потвърдя, че лятото ще бъде топло. То ще е нормално, все пак ние си правим прогнози", призна Георги Рачев.