„Това е челен опит на Америка. Ал Капоне е арестуван и осъден за неплатени данъци. Така че, когато се натиска по други начини организираната престъпност, това не е лошо”, коментира журналистът Васил Иванов по Нова телевизия действията на държавата след стрелбата по Митьо Очите в курорта „Слънчев бряг”. Според него обаче това т. нар. „мачкане” със сигурност няма да спре нито продажбите на дрога, нито войните между престъпните групировки.
„Онлайн системата на НАП работи, правят се проверки, но опитите за по-сериозен натиск се избягват, за да няма напрежение”, посочи от своя страна експертът Тихомир Безлов. Той поясни, че полицията отказва да посочи, кой реално контролира комплекса „Слънчев бряг”.

„Имате отказ от нормална демократична власт, защото местният общински съвет е нещо много по-различно дори от нашата проблемна демокрация. Там почти нямате партия, която да разпознаете.  Имате „Сила”, „Море”, „Дела”…” коментира Безлов. Това са бивши бармани, келнери. Целият „Балкантурист” от социализма е в политиката на „Слънчев бряг”. А това всъщност е вторият по големина град в България. В комплекса има около 500 хил. легла, ако прибавим и персонала, „Слънчев бряг” е по-голям от Пловдив, но в него работи само едно полицейско управление, допълни Васил Иванов.

По думите му, всички заведения и хотели на територията на комплекса са на групировките, създадени през 90-години на миналия век. „Не случайно шефът на общинския съвет на Несебър го застреляха преди време”, посочи журналистът. Според него престрелката между хората на Божидар Георгиев – Божо и Димитър Желязков – Очите, е типичен конфликт между бивши членове, съответно на СИК и ВИС.

„Картината е по-сложна”, допълни Безлов. „Там можете да намерите много полицейски хотели, на бивши и настоящи полицаи, има митничарски, има на т. нар. олигарси – хората на „Мултугруп”, има политически, включително на бивши министри”.

Безлов обясни, че най-честата схема за изграждането на такива хотели е чрез отпускане на земя от общинските фондове на Несебър за „крайно нуждаещи се”, какъвто случай беше разкрит и в Приморско. „В „Слънчев бряг” собствеността 80-90% е от неясни, от мръсни пари, мафиотска, на подставени лица”, смята Васил Иванов.