Слънчев бряг е държава в държавата, като губерния, която отразява доста порочни практики във властта. Там много неща не могат да останат скрити, защото на малко място има доста сложни взаимоотношения. Там са водени едни от най-свирепите мафиотски войни. Има над 30 убити в курорта. Това каза журналистка Надя Чолакова, която в ефира на bTV, разказа как елитният ни черноморски курорт е станал град на греха и свърталище на мутри и интереси.
По думите й, превземането на Слънчака започва в средата на 93 година на миналия век, с появата на първите арендатори. Тогава държавата праща борците, които трябва да опазят курорта от чуждата мафията, включително руската и арабската. Друга цел на борците е да озаптят циганите, за да не се плашат чуждите туристи. С това обаче започва и рекета с бухалките срещу спокойствие на арендаторите. Впоследствие борци и арендатори се сприятеляват.
 
Интересна случка с братя Диневи
 
Братя Диневи, които по онова време са строили хотели, са оказали отпор на рекета. Осем коли с мутри са били изпратени на братята, за да ги респектират. Те пък посрещнали рекетьорите с барети. Впоследствие двата лагера стават близки с борците и започва купуването на хотели, а караваните прерастват в ресторанти.
 
Възходът на Митьо Очите
 
Има много кръв около Митьо Очите. Той е местният Ал Капоне и до сега си остава местен тартор, казва Чолакова. Старта на кариерата на Митьо започва от Царя на Слънчев бряг Митьо Янков, който е държал 7 хотела. През 2007 година той е убит със 7 куршума. Очите доста дълго време е работил за него и се твърди, че е изпълнявал „някакви неща” за него.
 
След това той е лансиран от групировките. Митьо отваря застрахователен офис в Несебър и се сприятелява с Георги Сивков, който държи наркотиците в бургаския квартал „Меден рудник”. Впоследствие очите решава да го елиминира. За целта е изпратен Черния, част от висаджийска бригада. Босът е причакан пред дискотека „Жега” и в него е изстрелян цял пълнител на „Калашник”. Впоследствие Черния блъска бабичка с мотор и го вкарват в затвора, където се предозира с хапчета за мускули. Получава отравяне на кръвта и умира.
 
„От този момент Очите става хегемон. Оттогава той е лансиран като бос за Южното Черноморие”, казва Надя Чолакова.
 
Има сблъсък между поколенията 
 
„Новите мутри са така наречените анаболните манекени. Те са на около 25 години. А Митьо Очите е от така наречените последни мохикани”. Много са групите, там се правят обороти и можеш да си купиш всичко. „Чудя се как Волен не е отишъл там да дири наркотици”, зачуди се Чолакова. Групировките обаче в момента са се изплашили много и нещата ще бъдат под контрол. Както заяви категорично и премиерът Борисов, няма да се допусне туризма да бъде застрашен, уверена бе писателката.