На мястото на катастрофата на Ту-154 сутринта спасителите успяха да открият и извадят от водата основната черна кутия. Самописецът в най-скоро време ще бъде изпратен за дешифриране в Москва. Издирвателната операция в района на трагедията продължава.
Дъното на Черно море на разстояние до километър и половина от брега се претърсва от водолази и търсачи със специални дълбоководни апарати.

В момента водолазите на руското министерство на извънредните ситуации изважда на повърхността фрагментите от Ту-154, включително и единия от двигателите на машината. На 3-4 километра от мястото на основните издирвателни работи е намерена обшивка на лайнера.

„В хода на издирвателната операция с хидролокатор на дъното на морето бе открит двигател. Водолазите изясниха, че той се е разпаднал на три части – турбина, компресор и реверсивна част. В момента на повърхността се изважда турбината”, съобщиха от щаба на операцията.

Частите на двигателя ще бъдат предадени на криминалистите. По-рано от щаба заявиха, че приоритет за следователите в момента е версията с попадането на чуждо тяло в двигателя.

Водолазите са извадили още от водата седалки, експлоатационен люк и шаси на разбилия се самолет.

Съобщава се още, че основната черна кутия на самолета, която вече е намерена и извадена от водата, ще бъде дешифрирана в течение на 24 часа. „Магнитната лента, най-вероятно, е в добро състояние”, съобщава източник от силовите структури, цитиран от НТВ.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ