Росен Плевнелиев не е на поста си на президент от по-малко от месец. Как се чувства в първите си седмици на свобода, той разкри в студиото на "Тази събота и неделя" по bTV пред Жени Марчева. "Искрено се радвам на свободата и се наслаждавам на всеки момент. Радвам се на простите неща – да закараш детето на училище, да отидеш до магазина", обясни той.

За всички е ясно, че НСО има конкретни изисквания към президентите и им забранява редица неща. На Барак Обама, например, му е било забранено да сърфира и веднага след мандата си той отиде в Хаваи, за да се отдаде и да се наслади на свободата си, като яхне големите вълни. Росен Плевнелиев е имал по-различни забрани: "Аз бях много дисциплиниран и получих своя шанс. С НСО имахме много добър диалог и съм осъзнавал риска от някои неща. През тези 5 години не съм се качвал да карам кола. Сега карам постоянно и ме спира постоянно полиция. Оказа се, че е заради немския ми автомобил. Той е втора употреба, но е хубав", похвали се бившият президент.

 
„Не в деня, а в часа, в който не си президент, телефона ще спре да звъни” Така ми каза Петър Стоянов. Оказа се, че при мен не е така. Той не спря да звъни. Президента на Израел ми се обади и ми каза, че ще ми връчи награда „приятел на Израел”, което е огромно признание. Искат от мен ключова реч в Братислава, поканиха ме на кворум в Баку. Аз ще остана политик и извън политиката", каза още той.

Вчера служебният премиер Огнян Герджиков обясни, че никой не му звъни да му дава съвети как да ръководи кабинета си, но не е сигурен, че това не се е случвало с Росен Плевнелиев. "Съвсем естествено е да ви се обадят лидерите на партиите и да търсят контакт с вас когато сте президент. Задачата на президента е да чуе всеки. Тези лидери са избрани от политическите партии. Да, така е. Нормално е да ме потърсят", оправда се Плевнелиев.