Застудяването, започнало през месец декември 2016-а и януари 2017-а, ще премине и във февруари 2017-а, която ще обуславя студените зимни нощи и снежните дни през най-малкия месец от годината, твърдят синоптиците. Те вече са отправили предупреждения към властите за очаквани нови снеговалежи и дъждове, които ще повишат допълнително нивата на реките и язовирите у нас, пише "Стандарт". 

Времето през месец февруари ще се характеризира с продължаващите студ, сняг и заледявания. През идните 5 дни в страната ще бъде предимно облачно време. Преваляванията ще бъдат предимно от дъжд, като в по-високите места на страната дъждът ще е примесен със сняг. Очаква се и засилено образуване на мъгли.

През второто десетдневие на месец февруари се очаква застудяване, което ще ни напомни, че Малък Сечко може и да бъде много коварен. Температурите около 16 февруари ще паднат рязко, като разликата между 2 дни ще е повече от 9 градуса. Застудяването обаче ще бъде краткотрайно (до 3 дни), след което се очаква времето да се стабилизира с нормалните за месеца температурни стойности. В последните десет дни от февруари времето ще започва леко да се подобрява, напомняйки на хората и природата, че идва март месец и пролетта. 

Прогнозира се нетрайна снежна покривка, но в планините се очаква нейното повишаване. Сумата на валежите на дъжд се очаква да е малко по-голяма от нормалната за февруари 2017 г. В равнините се прогнозират 25-30 л/кв. м, 40-65 л/кв. м за в планините и около 100 литра на квадратен метър. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ