Сибирската тайга, където температурите през зимата падат до минус 40 градуса, едва ли изглежда като място, където да се построи научен и технологичен център. И все пак, скрит сред брезите и боровете и, през поголямата част от годината - в снега, се намира един от най-важните изследователски и образователни центрове в Русия – Академгородок.

До средата на 60-те години по основната улица на града имало около 20 научни и технологични института, занимаващи се с генетика, химия, физика, автоматизация и социални науки. Затова започнали да я наричат „най-умната улица в света“.

Огромната дистанция от Москва означавала също и политическа и културна дистанция от комунистическата партия. Учените се срещали в социални клубове, където можели да обсъждат литература, изкуства, музика и дори да провеждат фестивали, които не биха били възможни в останалата част от СССР.

Защо според западните историци това било единственото демократично място в СССР и каква е съдбата му при смяната на режима - вижте на pochivka.blitz.bg!