Нови подробности бяха оповестени около съвместната мисия на САЩ и ОАЕ срещу „Ал Кайда” в Йемен, при която в неделя загина един американски войник. Стана ясно каква е била целта на акцията и какво се е объркало при изпълнението й, съобщава Си Ен Ен.
Операцията трябвало да подпомогне събирането на информация за терористичната групировка „Ал Кайда”, която да бъде използвана при по-нататъшни мисии срещу нея. Акцията била одобрена от президента Доналд Тръмп дни след встъпването му в длъжност, но планът за нея бил изработен месеци по-рано, когато Белият дом се управляваше от Барак Обама. Той бил запознат с нея и не възразил срещу нея.
 

Според плана, „морските тюлени” имали нужда от прикритието на нощта, в която нямало дори лунна светлина, за да се промъкнат в щабквартирата на „Ал Кайда” в Йемен. В акцията участвали американски морски пехотинци и спецчасти от ОАЕ. Те използвали въоръжени дронове, които прелитали над мястото.
 
Когато отрядът наближил щаба на „Ал Кайда”, обаче, той бил засечен и се завързала ожесточена престрелка. При нея смъртоносно бил ранен старши офицер Уилям Оуенс и още трима американци.
 
По време на престрелката, в която било използвано предимно оръжие с малък калибър и ръчни гранати, американците били подпомогнати и от въздуха с удари, нанесени от американски самолет. Бойците на „Ал Кайда”, сред които имало и много жени, заели позиции по покрива на намираща се наблизо сграда и обстреляли спецотряда. Тогава пехотинците поискали нанасяне на удар по сградата от въздуха, след който вероятно има множество цивилни жертви.
 
Както БЛИЦ съобщи, от Пентагона обявиха, че 14 бойци на „Ал Кайда” са били загинали. Централното командване по-късно обяви, че е много вероятно да загинали и цивилни, включително и деца.
 
Властите в Йемен обявиха, че загиналите цивилни са 13. Сред тях е и 8-годишната Навар Анвар ал Ауаки, дъщеря на Анвар ал Ауаки – роден в САЩ американски духовник, водач на „Ал Кайда” в Арабския полуостров. Самият той е ръководел нападения срещу САЩ, убит е при удар на безпилотен самолет през 2011 година.
 
„Ал Кайда” на Арабският полуостров има ужасяващо минало, свързано с криенето на жени и деца на местата, където се водят бойни действия, и в лагери на терористи, и постоянно показват коравосърдечно незачитане на живота на невинните”, заяви полк. Джон Томас от Централното командване в Пентагона. „Това прави случаи като този особено трагични”, добавя той.
 
Военните операции, целящи събиране на информация за терористични групировки, която да бъде използвана в бъдещи военни офанзиви и удари, зачестиха особено много през последните години. До тях се прибягва особено често в борбата срещу „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. 

Превод и редакция: БЛИЦ