Присъствието на мигранти, което е съсредоточено основно на столичния булевард „Мария Луиза“ е започнало да фалира бизнеса в района. За това се оплакаха търговци, пише „Монитор“. Много от обектите им са затворили врати, тъй като се е забелязвало масово оттегляне на клиентелата през последните две години.
Причината била голямото струпване на чужденците, предимно от арабски произход, които денонощно скитат по тротоарите.

„Магазините за хранителни стоки затварят врати, а на тяхно място се появяват обекти с надписи на арабски. Хората ги е страх да пазаруват от тук. Избягват и да минават, ако са пеша. На този булевард вървят единствено дюнерите, заложните къщи и интернет телефоните, по които чужденците се обаждат на близките си зад граница“, обясни продавачка от един от последните останали български магазини. Жената на няколко пъти е ставала жертва на грабежи от чужденци. Те я заплашвали с нощ и отмъквали оборота й. Често крадяли и алкохол.

„Почти ежедневно има полицейски акции тук, но няма видим резултат. Докато полицията е тук, те се крият, щом си тръгнат, те отново излизат по тротоарите. Вечерно време е невъзможно да видиш нещо различно от чужденци и проститутки от ромски произход, които седят на всеки ъгъл“, разказаха още търговци.

Сред закъсалите за клиенти е и емблематичният хотел Lion, който се намира точно на „Лъвов мост“. Сградата е луксозна, а за ремонта й са хвърлени стотици хиляди левове. Въпреки това посетители има все по-малко. Най-вероятно и това е причината зданието в центъра на София да се продава за 2,2 млн. лв.

„Хотелът се посещаваше предимно от чужденци. На самата станция на метрото е, удобно е, подсигуряваме и трансфер до и от летището. Въпреки това обаче все по-малко хора идват. Притесняват се от среднощните сбивания и кланета, които стават на метри от хотела, както и от хората, които постоянно гастролират тук“, обясни служителка в хотела. Тя разбрала от медиите, че сградата се продава. Нямала точна информация каква е причината, но предполага, че именно насищането с мигранти в района спомага за това.

В същото време мигранти опипват жени в района на Централна гара, разказа столичанин, който станал свидетел на грозната сцена. Преди седмица млада жена била нападната в района на гарата. Тя тъкмо отивала към спирката на автобуса, когато била заобиколена от група чужденци, приличащи на мигранти. Те започнали да приближават и да й пускат ръце. Момичето се разпищяло и нападателите за щастие се разбягали. Младата жена обаче не подала сигнал в полицията.

„Нямаме регистриран подобен сигнал“, обясниха от Второ районно, което отговаря за този район. Полицаите обаче често се отзовавали на сигнали за опиване на жени.

Не знаем дали извършителите са роми или бежанци. В повечето случаи жертвите ги бъркат. Те действат в тъмната част от денонощието. Не говорят и е трудно да разбереш от каква националност или етнос са“, обясниха още полицаите. Те реагирали моментално на позвъняванията, но всеки път, когато пристигали, се оказвало, че групичката се е разпръснала. Така в крайна сметка нямало задържан нито един опипвач. Според разкази на продавачи в района често се случвало жени да се крият в магазините. Обяснявали, че чужденци ходели зад тях и ги пляскали по задните части. Не били и редки случаите на директни сексуални предложения. От МВР обясниха, че заради тези оплаквания, въпреки че няма подадени официално сигнали, са пращали повече патрули в тези райони. Освен за опипвачи униформените следели и за съмнителни лица. Постоянно се правели и проверки на документите на чужденците. В района на Централна гара и булевард „Мария Луиза“ пък операциите били ежедневни.
 
Тотална промяна в профила на мигрантите е настъпила от началото на тази година, като вече на всеки десет чужденци в потока се пада едва по един сириец. Тенденцията проличава от данни на Държавната агенция за бежанците, предоставени на „Монитор“. Според тях от януари до момента от всички 7845 лица, поискали закрила у нас, 966 са сирийски граждани. За сравнение в предишната година всеки четвърти е бил сириец. Сега масово мигрантският поток е съставен от афганистанци. През юни например 55% от задържаните на границата чужденци са били точно от Афганистан, посочват в своя справка от МВР.

Иракчаните са били 18 на сто, а сирийците само 11%. Останалите 16 на сто са тръгнали към страната ни от други държави.

Точно обръщането на тенденцията в бежанския поток и все по-малкото сирийци, търсещи закрила у нас от войната в родината им, е причина и за драстичния спад в броя на предоставените бежански и хуманитарни статути, уточниха още от ресорната агенция. През тази година бройката е шест пъти по-ниска в сравнение с предишната. Липсата на основания да се предостави закрила на афганистанци и иракчани води и до значителния ръст в отказите.


Освен промяна в профила на бежанците напоследък се забелязва и тенденция за преориентация в посоката, от която пристигат мигрантите. От данните на МВР става ясно, че през юни 81 души са били задържани на браздата с Гърция, което е двойно повече в сравнение със същия месец на 2015 година. В същото време при посещението си у нас през седмицата гръцкият министър на отбраната Панайотис Каменос уверил нашите власти, че няма съществено раздвижване на бежанците от тяхна страна към нас.

Общо за месеца са задържани 1511 чужденци по всички граници, от които 65 с предоставен хуманитарен статут. 144 от тях страната ни е върнала обратно, откъдето са дошли. Засилените мерки на МВР срещу самите каналджии, за които вътрешният министър Румяна Бъчварова многократно подчертава, са дали като резултат 60 задържани лица за трафик.