Убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов е извънредно събитие – подобни случаи в историята на руската дипломация се броят на пръстите на едната ръка. Но както причината за убийството, така и неговата цел са вече ясни, предаде Взгляд, цитиран от "Фокус".
„Извършеното престъпление е провокация, целяща провала на нормализацията на турско-руските отношения и провала на мирния процес в Сирия“, заяви президентът на Русия Владимир Путин по повода. Той добави, че на убийството трябва да се отговори със засилване на борбата с тероризма и обеща, че „бандитите ще почувстват това върху себе си“.

Виновни ли са за това убийство турските власти и президентът Реджеп Тайип Ердоган? Не, Ердоган не е убил посланика. Турция се опитва да намери в последните месеци решение на сирийската криза заедно с Русия, а след Алепо пътят към това стана по-лесен. Карлов бе убит, за да се скарат Русия и Турция, за да се провали разрешаването на конфликта в Сирия. Стреляха по дипломата, за да „убият“ отношенията между Путин и Ердоган.

Но нещата ще продължат по същия курс - към края на сирийската война. Тристранните преговори между Русия, Турция и Иран, в чието навечерие бе убит Карлов, ще станат сериозна крачка към мира в Сирия. Техеран и Москва са съюзници в Сирия. Ако с Турция се постигне взаимноприемлив вариант за решението на проблемите с „Ислямска държава“ и с кюрдите, до примирието ще останат едва няколко месеца. 

Убийството на Карлов е подло, провокационно и нагло. Русия не само ще отговори на тези, които са подтикнали убиеца, но и няма да даде на враговете си шанс са провалят курса, който толкова ги вбесява.