Веднага след трагичните събития в столицата на Турция потребителите в Twitter и Facebook започнаха активно да обсъждат жестокото убийство на руския посланик Андрей Карлов. Според тях, случилото се може да бъде сравнено със събитията, предшествали началото на Първата световна война. Освен това, те си спомниха и за това, че убийството на посланик фактически означава обявяването на война.
Бехруз Химо, имигрант, Германия: „Путин за разлика от Ердоган не взима решенията емоционално и определя убийството като терористичен акт. Това е много важно, защото убийството на посланик е обявяване на война. Русия знае много добре това, както и британските агенти през 19 век провокираха религиозните фанатици да убият руския посланик в Персия, за да разрушат добрите отношения между Русия и Иран." 


 

Абел Чирино, САЩ: "Аналогично започна и Първата световна война. Молете се студентите глави да вземат връх. Не ни е необходима война, не трябва да воюваме с Русия" 

 

Карл Билд: "Преди шест месеца или около, това убийство в Анкара щеше да стане новото Сараево от 1914 година. Сега, едва ли", написа в профила си в социална мрежа бившият външен министър на Швеция Карл Билд., правейки аналогия с днешните събития и онези, провокирали началото на Първата световна война. 

Един от най-смъртоносните конфликти в световната история избухна, след като наследникът на австро-унгарския престол Франц Фердинанд бе убит от националиста Гаврило Принцип в Сараево на 28 юни 1914 година. Убийството на наследника на трона бързо ескалира в дипломатическа криза, която доведе до смъртта на 16 милиона души. Конфликтът в резултат на сложни договори и спогодби се разпростря върху целия свят само за месеци. 

Сега, след събитията в Турция, мнозина направиха паралел със събитията в Сараево. Турция е страна-членка на НАТО,чийто отношения с Русия в момента не са в най-цветущата си форма. Москва на свой ред пък е гневна на разширяването на Алианса на изток. 

Само преди месец руският президент Владимир Путин премести ракети, способни да носят ядрени заряди, по-близко до Европа, в анклава Калининград, в отговор на разширяването на НАТО в балтийските страни. 

Ракетите С-400 на Москва и балистичните "Искандер" са с обхват от над 450 мили, това означава, че са способни да достигнат при необходимост до Берлин. 

Член Пети на устава на НАТО гласи, че ако бъде извършена въоръжена атака срещу една страна членка, то това ще е атака по целия Алианс. 

През 1914 година събитието не бе сметнато за огромен международен инцидент, като стоковите пазари не реагираха. Днес индексът Dow Jones се покачи с 30  пункта. Западните медии слабо отразяват инцидента.

Принцип също бе млад политически активист - само на 19 години. Убиецът Мевлют Алтинташ също е доста млад - само на 22 години. Съобщава се, че той е бил мотивиран от действията на Русия в Сирия.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: Лайф Ру/"Експрес"/РИА Новости