Обстановката на фронта е тежка, но се контролира изцяло от въоръжените сили на Украйна и се развива по плана на украинското военно командване.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни е информирал за това началника на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили, съобщава украинското издание liga.net.

Генералите Залужни и Мили са обсъдили по телефона оперативната обстановка в района на бойните действия, анализираха настъпателните и отбранителните действия на Въоръжените сили на Украйна.

„Ситуацията е сложна, но напълно контролирана и се развива според нашия план“, каза Залужни.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна също каза, че той и Мили са "сверили часовника" за състоянието на обезпечаването на украинската армия с въоръжение и техника.

Оперативни данни на Министерството на отбраната на РФ за боевете в ДНР и Харковска област гласят, че на  "купянското направление противникът със сили до три батальонни тактически групи е направил неуспешен опит да поднови настъплението в направленията Първотравневе, Кисловка и Берестовое.

"Всички атаки бяха отблъснати с решителни действия на руските войски. Унищожени са над 120 военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, 5 танка, 12 бойни бронирани машини и 14 автомобила.

На Краснолиманското направление военните формирования на киевския режим не са водили активни бойни действия.
Огънят на руската артилерия в района на н. Село Петровское, Харковска област, са унищожени две украински диверсионно-разузнавателни групи. Ликвидирани са 25 бойци и два пикапа с тежки картечници.

В посока Артьомовск, в резултат на настъпателните действия на съюзническите сили, е овладяно село Зайцево в Донецката народна република.

Унищожени са над 120 военнослужещи от 58-ма мотострелкова и 128-а планинско-щурмова бригада на въоръжените сили на Украйна, както и три бойни машини на пехотата.

В района на н. Село Нови Комар на Донецката народна република са унищожени от въздушни удари на армейската авиация на ВКС на Русия до 60 военнослужещи от 56-та мотострелкова бригада на Въоръжените сили на Украйна, два танка и пет автомобила.", се казва в сводката на МО но РФ. 

 

Части на Силите за отбрана на Украйна отблъснаха атаките на руските войски в районите на Соледар, Бахмутски, Яковлевка, Отрадовка, Зайцево, Бахмут, Красногоровка, Победа, Водяни и Любомировка.


Според Укринформ, Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщава за това във Facebook.

Според Генералния щаб войските на Руската федерация се опитват да задържат временно окупираните територии на Украйна, съсредоточавайки усилията си в опити да осуетят активните действия на Силите за отбрана в определени райони. райони и не спират настъпателните операции в направленията на Бахмут и Авдиевка.

В определени направления противникът прегрупира подразделенията и инженерно-техническите средства на отбраната. Той също така обстрелва позициите на украинските войски по линията на конфронтация и провежда въздушно разузнаване.

В същото време нашествениците продължават да нанасят удари по гражданска инфраструктура и мирни жилищни райони в нарушение на международното хуманитарно право, законите и обичаите на войната. Заплахата от въздушни и ракетни удари остава в цяла Украйна, се казва в сводката на Генералния щаб на ВСУ

208-ми казашки полк премина в настъпление към Красни Лиман. Според последните представени данни, част от 208-ми казашки полк успя да напредне най-малко километър и половина и да овладее село Диброво.

В момента е известно, че подразделенията на 208-ми казашки полк се намират на разстояние около 20 километра от Лиман, но според руския военен кореспондент Евгений Лисицин настъплението се води точно към Лиман.

„208-ми казашки полк премина в настъпление на Красни лиман, казаците освободиха селището Диброво“, съобщава Лисицин.

 В същото време към момента няма официални изявления относно освобождаването на селището Диброво и организирането на атака срещу Лиман, но предвид факта, че част от украинските войски бяха изтеглени в посока към Харковска област , моментът за атака на Лиман може да е много подходящ.

Към настоящия момент остава неизвестно колко сериозни са силите на украинските войски, но ако се съди по факта, че Диброво е овладяно от части на 208-ми казашки полк, украинските сили  тук могат да бъдат значително по-малки, обобщава военният кореспондент.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук