В летището на египетската столица Кайро на шестима граждани на Ирак бе забранено да се качат на полет за САЩ. Това се случи и с гражданин на Йемен, съобщава агенция Ройтрес, позовавайки се на източници от аерогарата. Съобщава се, че решението е било взето след подписването от президента на САЩ Доналд Тръмп на указа за забрана за влизане в страната на граждани от седем страни с преобладаващо мюсюлманско население.
Отбелязва се, че пътниците са били спрени, докато те са се прехвърляли от един самолет на друг в Кайро. После те са били насочени към полети към техните родни страни, въпреки че са имали редовни визи.
 
Двама други иракчани са били задържани, след като са пристигнали на летището Джей Еф Кей в Ню Йорк в петък вечерта.
 
Директивата е била обнародвана от Департамента за национална сигурност в 14:30 часа в петък. По този начин в сила влезе заповедта на Тръмп за затваряне на американските граници за бежанци и притежатели на визи от страните с преобладаващо мюсюлманско население, пише "Дейли мейл".
 
Междувременно от Google призоваха своите служители, които може да са засегнати от новите правила за миграцията, незабавно да се върнат в САЩ, страхувайки се, че на тях може да им бъде попречено да се върнат в страната.
 
Мерките на Тръмп налагат 90-дневна пауза върху визите и миграцията от седем страни – Ирак, Сирия, Судан, Иран, Либия, Йемен и Сомалия. Мерките също включват 120-дневна забрана за влизане в САЩ на всички бежанци. Също така се обявява, че бежанците от Сирия не са добре дошли в страната до второ нареждане.
 
След изтичането на въпросните срокове бежанци ще бъдат приемани само от страни, за които Държавният департамент и Департаментът за национална сигурност смятат, че са безопасни за сътрудничество.
 
Департамента по национална сигурност има 60 дни, за да назове имената на още страни, които да бъдат включени в списъка.

Превод и редакция: БЛИЦ