Ден след срещата си с Доналд Тръмп във Вашингтон британският премиер Тереза Мей ще посети днес Анкара - визита, чиято цел е засилване на турско-британските търговски отношения преди планираното излизане на Обединеното кралство от ЕС, съобщи Франс прес.
Мей ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с колегата си Бинали Йълдъръм, за разлика от други лидери на европейски държави, които не са особено склонни да посещават Турция заради широкомащабните чистки, предприети от властите след опита за преврат на 15 юли миналата година. Турция, която е официален кандидат за членство е ЕС, винаги е възприемала Лондон като един от най-големите си поддръжници в блока.

Но референдумът за Брекзит от юни 2016 г. лиши Анкара от този съюзник и сега двете страни опитват да създадат нова динамика в отношенията си извън рамките на ЕС. Тъй като Мей смята да изтегли Обединеното кралство от единния европейски пазар, Лондон сега е жаден за сключване на търговски отношения с партньори извън ЕС. В навечерието на пристигането на британската лидерка в Анкара, нейна говорителка посочи, че засилването на сътрудничеството в областта на сигурността и сключването на нови търговски отношения ще бъдат днес главните теми за обсъждане.

По данни на турското министерство на външните работи стокообменът между двете страни е бил в размер на над 16 милиарда долара през 2015 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!