Близо 16 млрд. долара печели България от договора с руската компания Газпром за доставка на газ от 2006 г. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. Димитров посочи, че руската страна е настояла договора да бъде конфиденциален.

Като се пресметнат плюсовете и минусите се получава, че България с промяната на договора през 2006 година печели 15.9 млрд. долара, съобщи министър Димитров. Той призова, когато се правят антибългарски изказвания те все пак да се опират върху числата, а не върху мерака да се получат политически дивиденти.
Договорът с Газпром не може да стане публичен, защото България при подписването на документа е приела член, според който тези договори могат да бъдат публикувани само с писменото съгласие на другата страна. Тази клауза е по искане на руската страна и не е тайна за българите, които потребяват газ, а е тайна за онези, които купуват газ от Газпром, обясни министър Петър Димитров.

БЛИЦ припомня, че преди два дни депутатът от ОДС Мартин Димитров заяви, че над половин милиард лева са загубите за страната ни за последните две години от момента на преподписването на договора между "Булгаргаз" и "Газпром". Това стана след като той и колегата му Иван Сотиров се запознаха с новия договор в секретната секция на парламента. Според Димитров в следващите три месеца ни очаква поскъпване на природния газ с още 50 процента. През следващата година цената на ресурса също ще се увеличи рязко, прогнозира той.
Сотиров обясни, че още през 2006 г., когато е преразгледан договора, президентът, премиерът и ресорният министър тогава Румен Овчаров са знаели, че ще се стигне до такова драстично поскъпване на газа през тази година.
Всички договори, които се подписват от управляващите, са под диктовката на Москва. Имам чувството, че им дават празен лист, под който се подписват, коментира тогава Димитров. Той припомни, че е внесъл промени в Закона за достъп до обществена информация, според който всеки документ със силно обществено значение трябва да бъде публичен. /БЛИЦ