Площадката на АЕЦ "Белене" попада в зона с висок сеизмичен риск. Това са констатирали през годините последователно БАН, Русия, Европейската комисия. Не трябва да се строи атомна централа там“. Това заяви ексклузивно проф. Георги Касчиев - бивш председател на българския регулаторен орган по ядрена безопасност, съветник на международната организация по атомна енергия и ръководител на пуска на пети блок в АЕЦ "Козлодуй", пред вестник "Телеграф", цитиран от Агенция "Монитор".

Като първа точка в четвъртък депутатите ще обсъждат именно дали и на какъв принцип да се строи на "Белене". През 2003 г. Европейската асоциация по сеизмология завършва проект на Европейската комисия и публикува сеизмична карта на Европа.

На нея площадката "Белене" е отбелязана със среден до висок сеизмичен риск. "През 1990 г. излезе т. нар. Бяла книга на БАН за АЕЦ "Белене". В нея има изричен текст, че площадката представлява зона със значителен сеизмичен риск и затова не трябва да се използва.

През 1983 г. пък руската страна предлага на българската да се изостави площадката на "Белене" поради високия сеизмичен риск

И накрая - ако се върнем в 1977 г., когато стана голямото земетресение във Вранча, една трета от къщите на Свищов са повредени, два блока рухват, 120 души са жертвите", обясни ядреният специалист.

Той припомни и мотивите в предложението за спиране на строителството на централата: "Народното събрание като отчита, че трябва да се спазват най-високите стандарти на ядрена безопасност и като споделя опасенията от сеизмичен риск на площадката в Белене, особено след аварията на АЕЦ "Фукушима" и като взема предвид, че не е по силите на НЕК да направи този проект от финансова гледна точка, подкрепя решението на правителството за прекратяване на проекта "Белене". Казват се и други неща – че подкрепя там да се изгради парогазова електроцентрала, че насърчава правителството да построи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с оборудването за "Белене" и т.н.", уточни проф. Касчиев.

"Има толкова много доказателства за сеизмичния риск на площадка "Белене", че е
авантюристично и напълно безотговорно да се приема, че тя е безопасна
Трябва с решенията си да мислим за бъдещите поколения. А те мислят как да се спасява НЕК. Това е абсурд", категоричен бе експертът.

По време на обсъждането на проекта за възобновяване на изграждането на АЕЦ „Белене“ в сряда пък депутатите от ДПС гласуваха против. Депутатът Рамадан Аталай заяви, че в решението на парламента от 2012 г. за прекратяване на действията по проекта ясно е записано, че има опасения от сеизмичен риск в района.