Търговците на едро предлагат месото на магазините за 20 лева, а магазините ще го продават на поне 25, твърди животновъдът Стоян Лучев.

На цени от 9 до 12 лв. излиза от фермата живото агнешко месо две седмици преди Великден, съобщава "Марица".

Стопаните правят списъци с мераклии да се сдобият с прясно агнешко и за двата празника - Великден и Гергьовден. 70 души чакат да купят от кошарата на Стоян Лучев в Кърнаре за празниците, като записването продължава.

Той и синът му се грижат за 360 овце, ще продават тази година килограм живо тегло за 9,50-10 лева. Това е с 1,50 -2 лева повече от миналата година, а причината е поскъпването на концентрирания фураж и други разходи. 

Търговци на едро вече са купили 120 агнета от Лучеви, като се очаква да ги продадат след това в магазина на 20 лева, а магазинът ще ги предложи на поне 25 лева, пресмята животновъдът, който от 20 години се занимава с отглеждането на животни. 

Според Лучев цената на агнешкото може да падне, ако пазарът ни се окаже залят от внос от Македония, Румъния или от Гърция. Засега обаче българите предпочитат прясното българско агнешко.

За разлика от други години, когато този вид месо се купуваше предимно за празниците и не се търсеше през другото време, тъй като българинът предпочиташе свинско и пилешко, сега се купува почти целогодишно. Пик в търсенето има и на овче месо за курбани.

"Хората поръчват и купуват от фермите, колят и затварят в буркани и консерви, защото в магазина е скъпо, а и химията в тях ги притеснява", разказа фермерът. И обясни, че стадото си  храни не с гранули, а само с царевица и люцерна. А най-търсени от клиентите са агнета между 20 и 30 кг живо тегло.   

По 9 лв. върви живото тегло на агнешкото на едро, на дребно го даваме с 1 лв. по- скъпо, коментира Павлина Христова. Фермата й в харманлийското село Българин работи предимно с кланици в региона.

Агнета до 30 кг се продават за 12 лв.  живо тегло. Търсенето е голямо,  работя предимно с дългогодишни клиенти, коментира животновъдът Здравко Узунов, който отглежда над 2000 овце и агнета.  

Спрямо миналата година цената на живото тегло на агнешкото е скочила с 2 лв. Неизбежно е, фуражът поскъпна с 35-40 ст. , скочиха и други разходи, коментират фермерите.     

 В магазинните в Хасково агнешкото се търгува на цени от 22 до 24 лв. Във веригите цената с 2-3 лв. по- ниска, показа още проверката ни.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук