Азиатските акции поскъпват в четвърта поредна сесия днес, след като щатските пазари скочиха рязко, а поредната доза стимули от страна на централните банки предложиха известен оптимизъм относно перспективите пред световната икономика.

Уолстрийт изглежда получи облекчение от силното представяне на бившия вицепрезидент Джо Байдън на предварителните избори на демократическата партия.

Пазарните участници смятат, че Байдън е по-малко вероятно да вдигне данъците, отколкото неговият конкурент Бърни Сандърс.

Камарата на представителите в Конгреса също така одобри проектозакон за 8.3 млрд. долара финансиране за борба с коронавируса.

Междувременно индексът Dow Jones скочи с 4.53%, а S&P 500 добави 4.22%. Повишението при Nasdaq беше от 3.85%.

Азиатските пазари последваха Уолстрйт, макар и по-предпазливо. Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.7%, записвайки ръст в четвърти пореден ден.

Японският Nikkei се повиши с 0.9%, докато сериозно засегнатият австралийски индекс най-накрая успя да запише повишение от 1.1%. Индексът на сините чипове на борсата в Шанхай добави 1.3%.

E-Mini фючърсите на S&P 500 се понижиха с 0.6% след скока от вчера, докато тези на EUROSTOXXX 50 добавиха 0.6%, а фючърсите на FTSE нараснаха с 0.4%.

Оптимистичните нагласи бяха налице, въпреки че кризата с коронавируса не дава признаци на забавяне, като броят на смъртните случаи се увеличава в световен мащаб, Италия затвори училищата си, а Калифорния обяви извънредно положение.

Федералният резерв на САЩ и Централната банка на Канада реагираха, като понижиха основните си лихви с по 50 базисни пункта. Пазарите в еврозоната прогнозират 90% вероятност ЕЦБ да понижи лихвата си по депозитите, която в момента е минус 0.50%, с 10 базисни пункта през следващата седмица.

Въпреки това, докато някои ръководители прибягват до най-добрата стратегия за избягване на световна рецесия, някои водещи централни банки не проявяват особен интерес да ги последват.

В крайна сметка, паричната политика не е лек за вируса, а положението вероятно ще се влоши преди нещата да се подобрят.

Щатската икономика е във форма, за да посрещне евентуалните рискове, като активността в сектора на услугите скочи до едногодишен връх през февруари, а броят на заетите в частния сектор нарасна със 183 000.

По-добрите данни, в комбинация с поскъпването при акциите, повишиха лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации до 1.02%, след като преди това беше паднала до рекордно ниски нива от под 1%. Доходността по държавните ценни книжа преди това отчиташе понижения в 10 поредни дни.

Това оскъпи долара, като еврото отстъпи до 1.1140 спрямо щатската валута, след като по-рано през седмицата достигна двумесечен връх от 1.1212.

Доларът се разменяше срещу 107.34 йени, след като преди това беше поевтинял до петмесечно дъно от 106.84, докато доларовият индекс запазва позиции при 97.333.

Цената на златото се стабилизира, след като скочи след понижението на лихвите от страна на Фед и за последно беше на ниво от 1 638.97 долара за тройунция.

Цените на петрола скочиха с по над 1%, след като стана ясно, че запасите на суровината в САЩ нарастват с по-малко от очакваното.

Петролът от сорта брент поскъпна с 68 цента, до 51.81 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол се повиши с 59 цента, до 47.37 долара за барел.