Аферата с кражбата на акциите на трима швейцарци в полза на зам.-шефа на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев вече е в ръцете на прокурор от Върховна касационна прокуратура. Сигналът бе предаден от депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев на главния прокурор Борис Велчев във вторник. Става въпрос за незаконно прехвърляне на дяловете от щатската офшорка A.R.U.S Ltd в едноименната българска компания, при която са изключени мажоритарните акционери. По случая започва предварителна проверка, съобщиха източници от Главна прокуратура, цитирани от в. "Стандарт".
Междувременно Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) си поиска обратно 28 млн. евро от Красимир Дачев. Това става ясно от писмо, подписано от старши банкера в институцията Ян Шрьодер-Хохенварт. То е получено от представителя на ЕБВР у нас Джеймс Хислоп. Парите са отпуснати като кредит и вече са усвоени. В писмото ЕБВР потвърждава позицията си от 3 юли, че заемът е изискуем предсрочно и цялостно. Сумата е дадена на завода за коприна "Свилоза" за модернизация в началото на годината.
В същото време банката потвърждава и отказа си да влезе като акционер в "Свилоза" независимо от подписания договор за това. Първоначалната идея е била ЕБВР да купи акции на "Свилоза" за 10 млн. евро и така да се ангажира с финансовото и икономическото укрепване на предприятието.
Всички добри намерения на ЕБВР са осуетени от Красимир Дачев. Докато се готви договорът за акционерното участие на европейската банка в "Свилоза", през декември 2007 г. Дачев прехвърля с договор акциите на регистрираната в Делауер, САЩ, A.R.U.S Ltd в новосъздадената у нас АРУС АД. Това фактически е направено от пълномощничката на A.R.U.S Ltd Мария Братанова, близка на Дачев. Фирмата държи 80 на сто от акциите на "Свилоза". В нея мажоритарен собственик на 55 на сто от дяловете са трима швейцарци. Останалите 45 на сто са на Красимир Дачев. В новата фирма обаче Дачев държи 90 на сто. С договора за прехвърлянето тримата швейцарци изпадат извън борда и на практика фирмата им е открадната.
В началото на април кредитът от ЕБВР е усвоен от дъщерното предприятие на "Свилоза" "Свилоцел". В залог на ЕБВР са записани 51 на сто от акциите на "Свилоза".
Дни по-късно, на 8 април, става реалното прехвърляне на дяловете между щатската и българската фирма. Това става чрез блокова сделка на фондовата борса чрез посредника "Бенчмарк финанси". Цената е 254 000 лв., или по 1 стотинка на акция.
Експертите не си дали труда да проверят, че част от акциите са заложени, а по-късно твърдят, че въобще не им било работа да правят това. За Комисията по финансов надзор това е очевидно нарушение, за което фирмата подлежи на глоба. За целта е издаден акт за административно нарушение, което "Бенчмарк финанси" обжалват.
След прехвърлянето на акциите Красимир Дачев твърди, че е направил това, защото не харесвал управлението на "Свилоза". По-късно той с решение на общото събрание уволнява целия Управителен съвет заедно с единия от швейцарските акционери.
На 7 ноември залогът на акциите на "Свилоза" е прехвърлен на новото дружество. Според близки до Дачев това е доказателство, че проблемите между него и ЕБВР са изгладени. Залогът на акции на "Арус" АД е единственият начин банката да защити финансовия си интерес в новата ситуация. Все пак в ЕБВР са притеснени от цялата машинация и настояват предсрочно да си върне парите. За целта екип на банката идва в София през декември. /БЛИЦ