Управителите на централните банки в региона уверяват, че сме далече от кризата. На редовната си, четвърта поред годишна среща те обсъдиха надзорното сътрудничество и съгласуваха обща оценка, че последиците от ипотечната криза в страните от Югоизточна Европа засега са ограничени и нямат директен ефект върху икономиката.
В 9-те централни банки отчитат предимствата на недоразвития пазар със задоволство. Няма търговски банки с портфейли от вида, който провали трезорите зад океана. У нас няма инвестиционни банки като тези, които рухнаха в САЩ, подчерта управителят на БНБ Иван Искров. Последиците засега са главно заради повишаването на цената на ресурса на финансовите пазари, откъдето идва повишението на лихвите, за България - средно с 1,5%. Банкерите очакват евентуално и друг ефект по линия на експорта, ако в някоя от страните се получи забавяне, стигащо до рецесия.
експорта. Все още у нас според Искров няма подобна тенденция, растежът е 7,3%, а за Румъния преценката е същата – растежът там е 8%.
Предупреждението на гуверньорите към правителствата в региона е да внимават с доходната политика. „Ние не сме против повишение на заплатите, нека растат, но да бъдат премерени с производителността“, каза Иван Искров.
На срещата не е обсъждано дали да се търсят по-високи нива на гаранционните фондове, подобно на предприетата стъпка в Ирландия. Единствено в Гърция е поставян този въпрос, засега без изгледи за промени, каза директорът на Банката на Гърция Панагиотис Кирякопулос. /БЛИЦ