Цената на бензина по бензиностанциите у нас падна средно с около 24 ст. от началото на ноември, сочи справка в специализирания сайт fuelo.net.

Към днешна дата най-масовият бензин А95 се търгува на средна цена от 2.12 лева за литър, с което е поевтинял с цели 13 стотинки в сравнение с преди седмица. На някои бензиностанции в страната той може да бъде открит дори под 2 лева за литър.

Поевтиняването при дизела е по-малко, като от началото на месеца той е паднал с 6 стотинки за литър, като в момента средната цена е 2.34 лева за литър. В сравнение със седмица по-рано, цената е паднала с 3 стотинки.

Пропан-бутанът пък запазва цената си и остава най-евтиното гориво, като се търгува средно за 1.08 лева за литър.

Хасково отново е най-евтиното място за зареждане с гориво, като за литър бензин там хората се бъркат с около 2,08 лв./л, а за дизел - 2,30 лв./л.

Следват областите Добрич, Габрово и Сливен, където цената е с около 1-2 стотинки по-висока от тази в Хасково.

В София цените са средно около 4 стотинки по-високи от хасковските - 2,13 лв./л за бензин, а дизелът се търгува за 2,34 лв./л.

Най-скъпо горивото остава в Северозападна България – областите Видин, Монтана и Враца, както и в Благоевградска област.

Експерти отново посочват, че цените на горивата не поевтиняват заради протестите в страната, а са отражение на цените на петрола на международния пазар. Точно заради това перспективата до края на годината е за още леко понижение в цените на горивата.

От тази сутрин средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се повиши до 66,00 долара за барел. В четвъртък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 65,28 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Катар марин (Катар), Шахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.