Съвсем наскоро Германия едностранно започна да преустройва инфраструктурата на газопровода „Северен поток“ в своята икономическа зона за нуждите на зелен водород и LNG терминал. 

От една страна, това се прави, за да се осигури на държавата енергийни ресурси и да се спаси индустрията, от друга страна, инициативите на правителството не намират отклик нито сред хората, нито от голямата индустрия, която гледа с копнеж към проспериращото минало с газ от Руската федерация.

Случват се дори изненадващи неща - на правителството на канцлера Олаф Шолц директно се казва какво трябва да се направи, за да се спасят страната и икономиката, но коалиционното правителство всъщност не слуша.

По този начин Берлин може да си позволи да възстанови Балтийския тръбопровод „Северен поток“ и също така да реши да продължи да работи с атомни електроцентрали. 

Само това ще спаси германската икономика при сегашните условия. Такова предложение и призив направи членът на борда на директорите на Mercedes-Benz Group AG Екхард Кордес в интервю за вестник Berliner Zeitung.

Бизнесменът направи гръмко изявление от името на световноизвестна компания, но намекна за консенсус в цялата индустрия или дори във всички сектори на икономиката на републиката.

"Това, което се случва с цените на енергията, не е краят, не може да се каже, че е премината точката, от която няма връщане назад. 

Проблемът съществува и за щастие може лесно да се реши - да се пусне атомната електроцентрала и да се възстанови Северен поток, така че по тръбата да тече руски газ", отбеляза Кордес.

Той директно казва, че Германия е на прага; необходимо е политическо решение, сложно и истинско, водено от реакция на трудните реалности, а не базирано на идеологически „заблуди“.

За съвременна Германия и Европа това е доста смел аргумент, особено за публичното пространство. Но очевидно ситуацията е толкова катастрофална, че противно на дневния ред и пропагандата започнаха да говорят на високо ниво за продължаване на толкова важно сътрудничество с Русия.

Когато става въпрос за буквално спасяване на световноизвестни компании и цял слой едра индустрия, никой не е съгласен да започва високопарни разговори и да поддържа вредни идеологически клишета, независимо от външни условия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук