България не може да изпълни препоръката на Европейската комисия за свиване с 15% потреблението на газ. Това смятат от Българската газова асоциация (БГА).

Единственият ход на страната ни е да плати, за да получаваме нужните количества газ от Русия. А ако скоро не започнат преговори с "Газпром", може да загубим тази алтернатива, смятат от БГА.

"Категорично трябва да се получава газ откъдето имаме договор, а именно дългосрочния договор с "Газпром". На 20-и този месец изтече тримесечният срок, в който ние спряхме да получаваме, и този срок, в който може едностранно да бъде прекратен, вече е възможно да се случи такова прекратяване, което ще е трагично за нас", заяви пред Bulgaria ON AIR Пламен Павлов от БГА.

От Комисията за енергийно и водно регулиране заявиха, че все още не са осигурени количествата газ за месец август. А държавата вече е закъсняла с търсенето и осигуряването на синьото гориво в дългосрочен план, за да подсигури зимния сезон.

"Казваме, че не искаме руски газ, като договорът ни изтича на 31 декември, а от 1 януари сме с азерски газ, който осигурява само една трета... Ние не можем всеки месец да се чудим до 15-о число има ли газ, има ли цена и да се търсят кораби. Това нещо трябва да се гарантира с договори", обясни директорът на БФИЕК Ивайло Найденов.

За юли цената на газа е с 44 лева по-висока от тази за април. А информация за компенсациите за бизнеса, обещани от премиера в оставка Кирил Петков, все още няма.