Биткойн поскъпна драматично по време на търговията в понеделник до нов рекорден връх и вече отправя поглед към важната психологическа бариера от $20 000.

Водещата криптовалута поскъпна с над 8% до $ 19 835, подминавайки бившия рекорден връх около 19 783 щатски долара, достигнат на 17-и декември 2017-а година, според данните на компанията CoinDesk.

Така в рамките на отминаващата година биткойн вече поскъпва с над 150%, намирайки подкрепа от силния инвеститорски риск апетит на капиталовите пазари на фона на безпрецедентни фискални и парични стимули. В същото време има глад за финансови активи, възприемани като устойчиви на инфлация.

Засилват се и очакванията, че криптовалутите ще спечелят все по-масово възприемане от обществото.

Повод за серията информации, че редица централни банки, включително ЕЦБ, обмислят пускането на собствени дигитални валути. По-рано днес шефът на ЕЦБ Кристин Лагард се обяви в подкрепа за въвеждането на цифрово евро.

Подкрепа за днешното силно поскъпване на биткойн вероятно оказа и новината, че Джо Байдън официално ще номинира Джанет Йелън за финансов министър на САЩ. 

През миналия месец компанията за онлайн разплащания PayPal пък позволи на своите клиенти търговия с криптовалути и разплащане с тях.

"Моментът на биткойн настъпи", каза Гай Хирш, управляващ директор за САЩ на платформата за търговия eToro, който посочи и участието на все повече големи финансови институции в покупките на криптовалути като една от причините за тяхното рязко поскъпване през последните седмици. "Това възходящо рали все още има възможност да продължи", смята той, цитиран от Блумбърг.

Междувременно пазарната капитализация на биткойн вече нараства със 170% от началото на годината, като днес достигна около 359,9 млрд. щатски долара.

Графика на биткойн / доларС избора на Джанет Йелън за финансов министър на САЩ ще бъде преодоляна 231-годишната бариера между половете и ще бъде поставен опитен икономист и експерт по пазара на труда, натоварен да изведе страната от най-сериозния икономически спад след Голямата депресия.

Новината за предстоящата номинация на Йелън циркулираше на финансовите пазари през последните седмици и допринесе за солидния ръст на пазарите на акции на Уолстрийт през ноември.

74-годишната Йелън ще донесе на президента Байдън десетилетия опит в икономическата политика, като в същото време тя е уважавана от Конгреса, от международните финансови представители, прогресивните и бизнес интереси.

Неотдавна тя призова за "отваряне на кранчето" на фискалните разходи, за да се съживи икономика, разтърсена от коронавирусната пандемия, и ще бъде първият човек, който през живота си е оглавявал Министерството на финансите, Федералния резерв и Съвета на икономическите съветници на Белия дом.

Постът обаче ще представи множество нови предизвикателства пред Джанет Йелън, чийто опит в разработването на политики през последните 20 години се концентрира до голяма степен върху паричната, а не върху фискалната политика.

От друга страна, това означава много по-голяма политическа роля от тази, която тя изигра по време на дългата си кариера във Фед, институция, която продължава да полага големи усилия, за да се дистанцира от двупартийната политика.

Йелън влезе в историята през 2014 г., когато стана първата жена, която председателстваше Федералния резерв, след като в продължение на десетилетие беше президент на Фед в Сан Франциско и гуверньор във Фед.