Нови облекчения ще ползват фирмите от октомври при кандидатстване по мярката 60/40 за запазване на заетостта, пише труд бг.


Това предвиждат промени в Постановлението на Министерски съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, които ще бъдат обсъдени в понеделник на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Фирмите, които вече са получили средства по мярката, няма да подават отново пълния пакет документи.

Те ще трябва да представят само списъчен състав на служителите, за които кандидатстват, уточниха от Министерството на труда и социалната политика.

Компенсацията, която работодателите могат да получат, се равнява на 60% от размера на осигурителния доход и осигурителните вноски за сметка на работодателя. От октомври обаче за база ще се ползва осигурителният доход на работника за август, а не както досега - за май.

Мярката ще продължи да действа до 31 декември тази година.

Има неофициално съгласие, постигнато с Европейската комисия, секторът на случайните превози също да получи преференциите, от които се ползват хотелиерството и ресторантьорството, казаха още от социалното министерство.

Така и работодателите от този бранш няма да бъдат задължени да запазят работните места, за които получават компенсации.

Причината е, че те обслужват сезонно туризма и след зимния сезон няма да имат нужда от тези работници.

По мярката, която предвижда по 290 лева за работник в секторите транспорт и туризъм, до момента има подадени 1578 заявления за запазване на 26 704 работни места. Договорените средства са в размер на 46,5 млн. лева, отчетоха от МТСП.