Сред зоните с най-бързо развитие и най-много сключени сделки с имоти се наредиха квартали в широкия център на София като Банишора, Зона Б-5 и Зона Б-18, където изграждат редица нови жилищни комплекси и отделни сгради, пише в анализ на компания за недвижими имоти, пише Труд бг.

Те променят изцяло облика на кварталите и ги превръщат в много добро решение за хората, търсещи нов дом на комуникативно и централно място в столицата.

Друг квартал с много сделки е Малинова долина, където изграждат множество нови сгради, предимно ниско строителство. Средата, новата инфраструктура и близостта до Студентски град и множество удобства, в съчетание с все още ниските цени за южен квартал на София превърна Малинова долина в хит на пазара на имоти.

Средните цени в най-популярните столични квартали на база реално сключени сделки са: Банишора - 1410 евро/кв. м, Зона Б-18 - 1600 евро/кв. м, Малинова долина - 1290 евро/кв. м, Кръстова вада - 1600 евро/кв. м, Манастирски ливади - 1600 евро/кв. м.

Делът на купуваните двустайни апартаменти нарасна и достигна 72% от всички сделки, при положение, че в предишни години имаха дял от 50 на сто.

Тристайните жилища съставляват 22% от покупките, а четиристайните се върнаха на нива около 5%. Тези данни рязко контрастират с тенденциите през 2020 и 2021 г., когато пандемията накара хората да насочат интереса си към по-големи жилища, с повече стаи и възможност за по-комфортен живот.

По време на рекордната инфлация преобладаваха покупките с цел инвестиция и предпазване на спестяванията от обезценяване.

Именно това върна обратно интересът към двустайните жилища. Нарасналите цени вероятно също накараха някои купувачи да преосмислят търсенето си и да се насочат към по-малки жилища с по-ниска крайна цена.

Средната площ на купените жилища е 78 кв. м, което е спад от средно 90 кв. м през предходни години, което още веднъж потвърждава тенденцията за покупки предимно на по-малки жилища.

Най-купувани са апартаментите на 4-ти и 5-ти етаж, като над 60% от тях са с отопление на ТЕЦ, пише в анализа на консултантите. Сроковете за сключване на сделки малко се удължават. Купувачите вече не купуват на всяка цена, а правят оглед на няколко имота преди да изберат най-подходящия за тях.

Продавачите диктуват пазара

Предлагането е ограничено

Няма риск за хората с кредити 

Цените на жилищата варират в много широки граници, като сред факторите за това са типа строителство и локацията на имота.

Предлагането на жилища е ограничено, коментират брокери на имоти. Движението на пазара на имоти зависи не само от търсенето, а и от наличното предлагане. В един от големите сайтове за имоти наличните обяви за продажби са намалели значително. Това означава, че има сериозно ограничение на предлагането, което е стимул за покачване на цените.

Някои собственици обаче виждат, че цените са изключително високи и искат да реализират печалба като продадат апартамента си. Затова и вторичният пазар на имоти е много активен.

Средната цена на апартаментите в столицата е около 1300-1400 евро за квадратен метър. Но цените на жилищата варират в много широки граници според типа строителство, дали става въпрос за луксозен дом или за по-обикновена кооперация, локацията на имота както и от инфраструктурата около него. Голям плюс за имота е наличието на паркомясто.

2023 г. няма да е по-рискова за кредитополучателите от предходните години, смятат брокери. Лихвите по кредитите са много по-ниски от инфлацията, което е стимул за пазара. Много хора инвестират парите си в имоти, дори да се налага за част от цената да вземат ипотечен кредит.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук